Videopřenos: Agharta Gang živě na Hradě

14. prosinec 2011

Bubeník a producent Michal Hejna vystoupí ve středu 14. prosince na Pražském hradě se svým proměnlivým kolektivem Agharta Gang. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce (začátek ve 20:00).

Michal Hejna (1961) jako profesionál debutoval již roku 1978 v Originálním pražském synkopickém orchestru Pavla Klikara. Před rokem 1989 byl zakládajícím členem kvinteta ESP Štěpána Markoviče, s nímž nahrál oceňované album Espresso. S dalšími konzervatoristy působil v orchestru Transjazz (album Jazz Magma) a jako jeden z průkopníků elektrické fúze byl u vzniku skupiny Hot Line. Po listopadu 1989 koncertoval a nahrával s kapelami jako Yandim Band, Panta Rhei, Veleband, Michal Prokop & Friends, TUTU atd.

Zde spusťte přímý video přenos (14.12. od 20:00):

Název AghaRTA Gang vznikl tak, že čas od času někdo nemohl vystoupit nebo vypadl z programu jazzclubu AghaRTA. Hejna jako manažer klubu na poslední chvíli sháněl náhradu a aktuální sestavu vždy pojmenoval tímto výmluvným názvem. „Obdobně tomu bylo někdy v roce 2007, kdy nemohl Michal Žáček a ani žádný z basistů skupiny Rhythm Desperados odehrát koncert. Jako záskok jsme vzali Štěpána Markoviče a Vítka Švece, a tak vznikla kapela dnes pravidelně hrající a složená z muzikantů, kteří po mnoha letech našli společnou hudební cestu,“ říká Hejna.

Toto složení bylo sice nové (v kvartetní podobě se představilo na albu There is Hope v roce 2008), ale muzikanti se znali z mnohem starších angažmá. „S Vítkem Švecem jsme naposledy působili společně v bigbandu Transjazz v letech 1984 – 1986. Se Štěpánem Markovičem jsem začínal v roce 1982 se skupinou ESP a jedna z prvních skladeb, kterou jsme hráli, byla Dolphin Dance od Herbieho Hancocka. Ta se pak objevila i na There is Hope,“ vysvětluje Hejna.

02506283.jpeg

Stejně tak to bylo s ostravským pianistou Borisem Urbánkem. „Poznali jsme jej při našich cestách s ESP a pak mě pozval k natáčení svých skladeb se skupinou Jazzová laboratoř v roce 1983.“ Hejna v posledních letech hrával také s Urbánkovou kapelou Rhythm Desperados

Na Hradě vystoupí Hejna v rozšířené a opět obměněné sestavě skupiny Agharta Gang, v níž Štěpána Markoviče nahradil mladý saxofonista David Fárek (1983), který hraje v současné podobě Hot Line, a doplňuje ji i zpěvačka Markéta Foukalová z pop-jazzového Lanuga. Na pódiu ve Španělském sále by se mělo vystřídat až 11 hudebníků.

Michal Hejna & AghaRTA Gang - 14. 12, Pražský hrad

Markéta Foukalová – zpěv David Fárek – saxofon Petr Kroutil – saxofon, zpěv Boris Urbánek, Ondřej Kabrna – klávesy, piano Zdeněk Tichota, Ivan Doležálek – baskytara Luboš Andršt, Slávek Janda – kytary Michal Hejna – bicí nástroje Imran Musa Zangi – perkuse

02506284.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.