Videopřenos: Ondřej Pivec v Praze s americkou kapelou

19. březen 2012

Český varhaník žijící v New Yorku, Ondřej Pivec, vystoupí v rámci cyklu Jazz na Hradě se zbrusu novou americkou formací. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce (21. 3. od 20:00).

Na koncertě v Nové galerii Pražského hradu půjde o Ondřej Pivec New York Trio, trojici sehraných muzikantů (Ondřej Pivec, Russel Carter, Jason Marshall), kteří si k této příležitosti pozvali ještě čtvrtého hosta – kytaristu Paula Bollenbacka.

Zde spusťte přímý video přenos (středa 21.3. od 20:00):

Bubeník Carter si zahrál v Praze s Pivcem na loňském festivalu Struny podzimu, v USA je stálým členem kapely Freda Thomase (basisty Jamese Browna). Jason Marshall, skvělý hráč na baryton saxofon, se vyznačuje hlavně tím, že rád kombinuje jazz s prvky R’n’B a soulu. V minulosti vystupoval například se zpěvačkami Arethou Franklin a Chackou Khan, nyní hraje s trumpetistou Roy Hargrovem. Host kapely Paul Bollenback se v ČR rovněž neobjeví poprvé – v roce 2009 přijel do Prahy jako lektor Letní jazzové dílny, pořádané Českou jazzovou společností. Na americké scéně působil mnoho let především s jazzovým varhaníkem Joey DeFrancescem.

„Pozvánka na Pražský hrad je pro nás všechny velká pocta a nesmírně si jí vážíme. Repertoár, který jsme společně vybrali, je mi velmi blízký - mimo pár autorských kompozic budeme hrát skladby George Bensona, Jimmy Smithe a Wese Montgomeryho,“ přibližuje český varhaník.

02488415.jpeg

Ondřej Pivec (27) se v roce 2009 usadil v New Yorku jako hráč na Hammondovy varhany, téměř bezprostředně po studiích na pražské VOŠ Jaroslava Ježka. Vystupuje pravidelně nejen v tamních jazzových klubech (kde se seznámil s Carterem, Marshallem i Bollenbackem), ale také v černošských kostelech v Harlemu a na Coney Islandu. Za posledních pět let má na kontě přes 1000 koncertů po Evropě. O návratu do Česka Pivec momentálně neuvažuje. „Vlastně nevím, co bych tady teď dělal,“ uvedl loni v profilovém Rozhovoru měsíce pro ČRo Euro Jazz.

Ondřej Pivec N. Y. Trio feat. Paul Bollenback - 21.3., Nová galerie, Pražský hrad, 20:00

Ondřej Pivec – hammond B3 Jason Marshall – baryton saxofon Russell Carter – bicí Paul Bollenback, j.h. – kytara

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka