Videopřenos: Roy Hargrove v Praze!

5. duben 2012

Moderní straight-ahead jazz a nadprůměrné instrumentální výkony můžeme čekat od vystoupení kvinteta trumpetisty Roye Hargrova na Pražském hradě. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce (10. dubna od 20:00).

Roy Hargrove v Česku naposledy vystoupil na BJF v roce 2010 (Prachatice). Na koncertě ve Španělském sále se představí se svým aktuálním kvintetem hudebně zřejmě vycházejícím z alba Earfood, ovšem v novém personálním obsazení.

Zde spusťte přímý video přenos (úterý 10. dubna od 20:00):

Někdejší „mladý lev“ exceluje nejen v jazzovém mainstreamu, který můžeme vidět na Pražském hradě, ale obratně se pohybuje také ve fúzi se soulem a hip-hopem (proslulý projekt RH Factor). Mimo vlastní kvinteto debutoval v roce 2009 také bigbandovou nahrávkou pod vlastním jménem (Emergence).

Podívejte se na ukázku z koncertu kvinteta v pařížském klubu New Morning:


Ačkoli texaský rodák Hargrove v minulosti obdržel dvě ceny Grammy, ohlasy na jeho poslední kvintetní nahrávky byly střízlivější. „Nejvíce dráždí formová prostoduchost. Všechny skladby mají shodné schéma, a to téma, poté řada sól, a znovu téma. Trochu bezinvenční přístup. Samotné Hargrovovy skladby taktéž ničím zvláštním nepřekvapí. Jsou na první poslech pěkné, nenáročné a snadno stravitelné. To vlastně platí pro celou desku,“ napsal naposledy o kvintetním albu Earfood publicista Jan Přibil v Harmonii. V souvislosti s předcházejícím CD Nothing Serious padl tamtéž přívlastek „nekomplikovaný moderní jazz“.

V Praze se kapela nicméně představí v nové podobě, dosud nezaznamenané na deskách, z předešlých pětičlenných sestav na albech Nothing Serious (2006) a Earfood (2008) zůstal jen saxofonista Justin Robinson.

02593600.jpeg

Roy Hargrove Quintet – 10. dubna, Pražský hrad - Španělský sál, 20:00

Roy Hargrove – trubka, křídlovka Justin Robinson – alt saxofon, flétna Sullivan Fortner – klavír Ameen Saleem – kontrabas Quincy Phillips – bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.