Víkendová smršť jazzových festivalů

16. říjen 2013

Nezvyklé množství jazzových festivalů si naplánovalo svůj hlavní program na závěr tohoto týdne. Na akcích v Hradci Králové, Přerově či Karlových Varech vystoupí o víkendu zahraniční jazzové špičky.

V Hradci Králové se koná 19. ročník festivalu Jazz Goes to Town. Jeho dramaturgie ve všedních dnech staví na výrazných formacích českého a slovenského jazzu (mimo jiné Robert Balzar, Peter Lipa), na sobotu 19. října však chystá svá hlavní zahraniční esa. Mezi ně patří americké varhanické Deep Blue Organ Trio, švýcarská experimentální formace Vein s hostujícím saxofonistou Rickem Margitzou, ale hlavně nová kapela basisty Davea Hollanda, který do Hradce přijede po jedenácti letech.

Hollandova aktuální formace se jmenuje Prism a do značné míry staví na jazzrockové estetice, na které basista vyrostl. „Zvuk téhle kapely je jiný, než u mých dosavadních projektů,“ říká Holland. „Většina mých kapel zahrnovala dechaře a jen výjimečně jsem pracoval s klávesisty. Ale pro tuto skupinu jsem chtěl jiný zvuk, který mi poskytlo právě spojení kytary s pianem a Fender Rhodes, basou a bicími. Otevřelo mi to nové hudební horizonty,“ dodává.

Také Jazzfest v Karlových Varech směřuje svůj hlavní program na tento víkend. Hlavní hvězdou akce je post-bopový altsaxofonista a flétnista Kenny Garrett. Známý sideman Milese Davise nebo Freddie Hubbarda představí v karlovarském hotelu Thermal (19. 10.) své nejnovější album Pushing the World Away. Na něm využívá střídavě dva pianisty (Vernell Brown, Benito Gonzalez) a v různých kompozicích vzdává mimo jiné hold význačným postavám jazzové historie: Chick Corea, Chucho Valdés, Sonny Rollins, či Donald Brown. Až na jeden standard se však jedná výhradně o autorskou tvorbu.

K vrcholům ČS. Jazzového festivalu v Přerově bude o víkendu patřit basista Buster Williams, jehož jemně swingující basová linka provází historii moderního jazzu posledních více než padesát let. V přerovském Městském domě zahraje s partnery zvučných jmen (pianista Eric Reed, bubeník Joey Baron a saxofonista Bruce Williams). Ve stejný den (19. 10.) přerovský festival zakončí funková smršť – k hlavním lákadlům akce totiž patří vystoupení saxofonisty Maceo Parkera.

Zajímavé jazzové koncerty se konají o víkendu i v Praze – v klubu Jazz Dock zahraje v neděli 20. 10. po dvou letech experimentálně jazzrockové kvinteto Kneebody a ve stejný den odehraje v Lucerna Music Baru svůj další funkový koncert Maceo Parker.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.