Vinyl Session: pocta Creedu Taylorovi a CTI Records

13. září 2022

Po letní pauze do Vinyl Session zavítal DJ Jeffology. Připomněli jsme si nedávné úmrtí hudebního producenta Creeda Taylora a hlavně jím založený label CTI Records. Poslechněte si celý set ze záznamu!

Creed Taylor (1929-2022) produkoval nejprve desky pro labely Impulse nebo Verve. Proslavil ho nicméně jeho label CTI Records, který založil v roce 1967. Svému vydavatelství vtiskl specifický zvuk, soul-jazz-funkovou estetiku a jeho alba vynikala i unikátním designem. Vydávali zde například George Benson, Stanley Turrentine, Grover Washington Jr. 

Taylor upřednostňoval přístupnější, uhlazenější podoby jazzu, a tak není divu, že CTI Records bývá často spojován s fenoménem smooth jazzu. Nicméně takto jej zaškatulkovat by byla chyba: jak dokázal i letmý průlet diskografií v rámci pořadu, spektrum vydávaných nahrávek bylo mnohem širší. Ve vysílání došlo například na Freddie Hubbarda, Rona Cartera, Deodato, Kennyho Burrella a další.

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

Spustit audio