Vinyl Session: Vzpomínáme na Ramsey Lewise

26. září 2022

V aktuálním díle Vinyl Session jsme vzdali hold nedávno zesnulému pianistovi Ramseymu Lewisovi. Jeho nahrávkami nás provázel Mr. Ultrafino a pořad si zde můžete poslechnout ze záznamu.

New York Times o něm napsal, že jeho zpracování The In Crowd (1965) jej katapultovalo tam, kde se to v dané době zadařilo jen málo jazzových hráčům: do Top 10. V našem pořadu zazněla nejen tato hitovka ze známého živého alba, ale i řada dalších, především z funkové éry: Sun Goddness, Ramsey, Solar Wind, Don't It Feel Good a další.

Ultrafino v pořadu připomněl, že Ramsey Lewis rád propojoval žánry a styly, a to často i v rámci jednoho alba. Vedle sebe se tak mohly ocitnout takřka free-jazzové kousky i disco.

Jeho hlavní přínos patrně tkví v tom, že jazz dokázal zpřístupňovat velmi širokému spektru posluchačů. V roce 2007 k tomu pro Downbeat pianista řekl: „Count Basie a Duke Ellington hráli k tanci, ale pak se něco přihodilo, že se na zábavu začali jazzoví hudebníci dívat s despektem.“

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

Jiří Holubec alias Mr. Ultrafino stává za gramofony už sedmnáctým rokem a po celou dobu se snaží skládat své DJ sety z co nejširší palety žánrů. Stejně eklektický přístup zvolil i při vybírání desek pro tento díl Vinyl Session.

V následujících dílech Vinyl Session budou hudbu vybírat i další DJs na pomezí jazzu: DJ Jeffology, nebo DJ Mikuláš.

Spustit audio