Vít Křišťan/Bo Stief duo – live, 2011

18. květen 2012

Sobota 19. 5. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club, záznam koncertu z kavárny Potrvá, 24. 9. 2011, Praha

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu odvysíláme unikátní koncertní spojení nadějného českého pianisty Víta Křišťana a dánské basové legendy Bo Stiefa (hrál např. na Davisově desce Aura). Jde o záznam loňského koncertu z řady Band + 1, která začala na podzim v pražské kavárně Potrvá.

O napojení Víta Křišťana na Dánsko jsme se na jazzovém webu ČRo již zmiňovali: dokončuje studia na jazzové akademii v Odense a navazuje plodné kontakty s dánskými hudebníky. Legendární basista Bo Stief byl jedním z jeho tamních učitelů.

„Bo přišel s konceptem dua, protože dlouhá léta hrál ve větších formacích, a v duu je asi nejvíc svobody a možností. Je to jako hrát sólo, ale můžete reagovat na někoho dalšího. Jeho vize je stvořit hudbu, která bude oslovovat svou jednoduchostí a naléhavostí velmi široké publikum, mimo žánry, mimo kulturní kořeny,“ vysvětluje Vít Křišťan.

Generačně o poznání starší hráč (Stief je ročník 1946) neustále hledá nové hranice, přičemž se inspiruje jazzovou tradicí, ale vychází především ze současného dění ve světě. „Bo se snaží pořád hledat něco nového – takže ačkoli si třeba po procházce Prahou potřebuje odpočinout, hudebně si skvěle rozumíme,“ říká s úsměvem Křišťan.

02631580.jpeg

A co čekat od sobotního záznamu takového komorního dua? Prý především žánrovou otevřenost. „Bo hrál dlouho ve fusion kapelách, proto se občas stane, že zabrousíme i do této oblasti. Hraje na kontrabas i baskytaru, používá efekty a looper, takže někdy sklouzneme i do avantgardnějších poloh. Já kombinuji klavír a elektrické piano. Looper skýtá velké možnosti: Bo si třeba nahraje určitý spodek, vrství různé nápady nad sebe, a může tak imitovat zvuk velké kapely i s bicími, což je dobré hlavně tehdy, když se pouštíme právě do fusionových pokusů,“ popisuje projekt pianista.

Koncert dua Vít Křišťan/Bo Stief odvysílá Euro Jazz v sobotu 19. května ve 20 hodin.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.