Voicingers: Unikátní vokální workshop míří do Česka

11. červenec 2022

Hudební festival Voicingers propojí unikátní vokální workshopy s klubovými koncerty v Praze i v Jablonci nad Nisou.

„Letošní ročník Voicingers má naprosto vynikající line-up. Vystoupí na něm přední evropští zpěváci Tamara Lukasheva, Manu Domerque i Grzegorz Karnas,“ přibližuje zpěvačka Marta Kloučková, jedna z organizátorek akce. 

Oproti minulému ročníku Voicingers On Tour: Czechia se koncerty během týdne přesunou i do Prahy, kam z jabloneckého Eurocentra vyjedou umělci přímo na palubu pražského Jazz Docku. Sérii koncertů v Praze odstartuje v úterý 12. července Grzegorz Karnas, další den zahraje Manu Domergue a poslední samostatný koncert odehraje polský basista Alan Wykpisz. Po ukončení festivalu v Jablonci nad Nisou se umělci opět potkají v Jazz Docku v sobotu 16. července na závěrečném koncertu Voicingers All Stars, který bude nahrávat Český rozhlas.

V druhém červencovém týdnu v jabloneckém Eurocentru proběhnou vokálně-instrumentální workshopy s důrazem na improvizaci, hravost, rytmiku a rozvíjení kreativity. Tyto workshopy své studenty naučí spontánnosti projevu, hudební interakci, spolupráci a navedou je na zcela nový pohled vnímání a tvoření improvizované hudby.

Studenty obohatí během workshopů znalostmi rozmanitý a nadaný lektorský tým: Grzegorz Karnas (PL), Alan Wykpisz (PL), Marta Kloučková (CZ), Grzegorz Masłowski (PL), Emanuelle „Manu“ Domergue (FR), Adam Wajdzik (PL), Mateusz Kołakowski (PL), Tamara Lukasheva (UKR) a Mateusz Szczypka (PL).

Platforma Voicingers představuje silný tým evropských hudebníků s inovátorskou pedagogickou zkušeností. Zakládá si na osobním přístupu a na důrazu na objevení vnitřní kreativity svých studentů. Součástí festivalového uskupení jsou také čeští hudební profesionálové, kteří se podílejí na rozvoji pedagogické činnosti improvizované hudby, interakce a tvorby.

S konceptem festivalu přišel před 12 lety mezinárodně uznávaný zpěvák z Polska a samotný garant celého projektu – Grzegorz Karnas. V roce 2018 byla následně realizována série Voicingers On Tour a festival se tak ze sousedního Polska přenesl do dalších evropských zemí, mezi které patří i Česko. 

Program koncertů:

Jablonec nad Nisou –Eurocentrum (letní scéna)

11.7. 2022 – Marta Kloučková Quartet (CZ/PL)

12.7. 2022 – Tamara Lukasheva (UKR/GER)

13.7. 2022 – Grzegorz Karnas – Karnas Formula (PL)

14.7. 2022 – Manu Domergue’s Pebble in the shoe (FR/UKR/PL)

15.7. 2022 – Závěrečný koncert studentů a All Star band lektorů

 

Praha – Jazz Dock

12.7. 2022 – Grzegorz Karnas – Karnas Formula (PL)

13.7. 2022 – Manu Domergue’s Pebble in the shoe (FR/UKR/PL)

14.7. 2022 – Alan Wykpisz – Songs of Turbulence and Peace (PL)

16.7. 2022 – Voicingers All Stars

autor: Petr Vidomus
Spustit audio