Vomajda s bejlím na Květnou neděli

Je před námi poslední předvelikonoční neděle, které se říká Květná. Zvykům s ní spojeným se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají ještě vomajdu s bejlím.

Ingredience
  • 1/2 kg masa (vepřové, drůbeží, králičí)
  • 3 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 l vývaru z masa
  • 2 lžíce kysané smetany
  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • tymián
  • muškátový oříšek
  • hřebíček
  • jalovec
  • zázvor
  • tuk

Na osmaženou cibulku dáme maso nakrájené na větší kostky, necháme zatáhnout, přidáme koření, aby se pouze rozvinula vůně a chuť. Zalijeme vývarem a povaříme, až maso změkne. Mouku rozkvedláme v trošce vody a omáčku zahustíme. Dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem, těstovinami nebo s knedlíky.