Vše, co potřebujete vědět o situaci ohledně zimního stadionu v Olomouci. Odpovídal i primátor Žbánek

1. listopad 2023

Dočká se chátrající zimní stadion v Olomouci velké rekonstrukce, nebo se město vydá cestou podpory soukromého investora, který nabízí, že postaví novou multifunkční arénu ve Velkomoravské ulici, ale chce se za to investiční příspěvek v souhrnu přesahující miliardu korun?

Na tuto otázku mělo zastupitelstvo města odpovědět letos na jaře. Verdikt ale odložilo a vrátilo se k němu teď v pondělí. Ani teď ale definitivní rozhodnutí nepadlo. Zastupitelstvo přijalo usnesení, které pověřuje Radu města, aby zahájila předběžné tržní konzultace se zájemci o výstavbu nové multifunkční haly.

Pojem předběžné tržní konzultace vysvětlil zastupitel za hnutí Spolu Martin Major. „Před samotným vyhlášením výběrového řízení město zjistí, jaká je reálná situace. Je potřeba si říct – a je to především úkol pro vedení města – jaké máme požadavky vůči této nově budované sportovní kapacitě a říct si, kterým směrem půjdeme,“ uvedl Major.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Problémem může být i částka, kterou by se město mělo soukromému investorovi zavázat na dobu 30 let. A to z více důvodů. Už do podmínek tržních konzultací se budu snažit zakomponovat, zda není jiná alternativa tohoto závazku. Ten totiž v současné chvíli znamená, že bychom dlouho byli v tzv. pásmu rozpočtové nezodpovědnosti, což může mít dopad na to, že některé dotační tituly se nám stanou nepřístupné,“ uvedl Otakar Štěpán Bačák, ekonomický náměstek primátora za uskupení Společně.

  • Jak vlastně situace ohledně nového zimního stadionu v Olomouci po pondělním zasedání zastupitelstva města pokročila?
  • Je pro město výhodné či nevýhodně se zavázat příspěvkem soukromému investorovi?
  • Co by bylo se stávajícím zimním stadionem, pokud by vznikla nová multifukční hala na jiném místě?

Nejen na to v rubrice O čem se mluví odpovídal primátor Olomouce Miroslav Žbánek z hnutí ANO.

Olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO)
Spustit audio