Vychází knižní vzpomínky Jana Konopáska, české jazzové legendy

28. květen 2018

Publicista Jiří Plocek měl dojem, že je třeba splatit dluh a sepsat vzpomínky žijící jazzové legendy a skvělého vypravěče Jana Konopáska. Výsledek nyní vychází pod názvem Jazzová Odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi.

Saxofonista a flétnista Jan Konopásek (1931) je zakladatelskou osobností moderního jazzu v Československu ve druhé polovině 20. století. Osudovým partnerem mu byl vibrafonista Karel Velebný. Spolu zakládali průkopnické formace Studio 5 a S+H Q. Konopásek je také jedním z mála českých hudebníků, kteří se po svém odchodu do emigrace uplatnili ve špičkových amerických jazzových orchestrech.

Prvním impulsem k sepsání knihy vzpomínek bylo udělení Ceny Gustava Broma v roce 2016. „Při slavnostním předávání v brněnském Sono Centru jsme se spřátelili a začali si povídat. Nejdříve jsem užasl nad pamětí tehdy téměř pětaosmdesátileté jazzové legendy a pak nad tím, že Konopáskovi dosud nikdo nenabídl vydání knihy.“

Jan Konopásek přibližuje okolnosti vzniku knihy Jazzová odyssea:

„Vždyť v jeho osobě máme snad posledního žijícího špičkového aktéra první vlny moderního českého jazzu, která se vzedmula při postupném uvolňování svěrací kazajky, již české kultuře nasadila komunistická totalita po roce 1948,“ vysvětluje autor knihy Jiří Plocek.

Vinyl Story s Janem Konopáskem: Se Studiem 5 jsme měli hrát před Coltranem, soudruzi to překazili

Saxofonista Jan Konopásek

V druhém díle nového pořadu Vinyl Story jsme uvítali saxofonistu Jana Konopáska, zakládajícího člena skupin Studio 5 a SHQ. V Československu začínal u Karla Krautgartnera, za oceánem se proslavil po boku Woodyho Hermana. Ve Vinyl Story zavzpomínal na album Studia 5 ‒ Modern Jazz z roku 1961.

„Jirka Plocek za mnou dojížděl ho Prahy, kde jsme knížku dávali dohromady. Opravdu to je taková odyssea, protože já jsem se v životě stěhoval osmatřicetkrát.“

„Práce byla završena tím, že rozebral má památečná fotografická alba a fotky použil do knihy,“ dodává Konopásek.

Jeho vzpomínky jsou nejen obrazem muzikantského života, ale i svébytnou kronikou doby.

„Je bystrý pozorovatel, vtipný glosátor a především člověk, který se nebál v životě riskovat a zkusit ledasco, počínaje ježděním s taxíkem v Praze, konče prodáváním realit v Salt Lake City.“

Jan Konopásek a Jiří Plocek – Jazzová odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi

„Mezi jeho spolužáky na gymnáziu patřily takové osobnosti jako třeba pozdější spisovatel Vladimír Škutina, výtvarník Lumír Čmerda či psycholog Stanislav Grof. Ale také dívka Jana, dcera popravené političky Milady Horákové,“ přibližuje Plocek.

Konopásek v roce 1965 emigroval, nejprve do Německa a později do Spojených států a do ČR se vracel s různou intenzitou až po sametové revoluci.

„Novou kariéru zde už ale nezačal. Na druhé straně, právě jeho pestré osudy a angažmá v nejlepších amerických jazzových orchestrech, z nichž s orchestrem Woodyho Hermana natočil LP Thundering Herd oceněné Grammy v roce 1974, mohou být dobrým důvodem pro zveřejnění, protože takových muzikantských kariér vzešlých z českého prostředí nemáme mnoho,“ dodává autor knihy.

Jan Konopásek bude hostem pořadu Vinyl Story na stanici ČRo Jazz, 4. června ve 14:00. Přiblíží okolnosti vzniku nahrávek skupiny Studia 5.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio