Vyšlo posmrtné album Esbjörn Svensson Tria

29. březen 2012

V roce 2007 slavné švédské trio E.S.T. během turné po Asii nahrálo ve studiu celkem devítihodinový jam hudby. Zatímco část z tohoto materiálu již dříve vyšla, teprve po třech letech po úmrtí leadera kapely Esbjörn Svenssona spatřila světlo jeho další podstatná část. Posmrtné album „301“ právě vyšlo u labelu ACT.

Esbjörn Svensson, Magnus Öström a Dan Berglund (známí jako E.S.T.) se během asijského turné v roce 2007 rozhodli pronajmout si známé studio „301“ v australském Sydney. Chtěli si odpočinout, nabrat sil a během dvou dnů zde v (zaznamenávaných) improvizacích vyvinout materiál pro následující koncerty i studiová alba.

V lednu 2007 v Sydney nahráli přes 9 hodin hudby. Velmi brzy po nahrávací frekvenci část skladeb zeditoval pianista kapely Esbjörn Svensson: vznikl zhruba dvouhodinový mix, který měl vyjít buď na dvoualbu, nebo na dvou samostatných discích. Plán se však zrealizoval jen částečně. První polovina vyšla na velmi oceňovaném CD Leukocyte (ACT, 2008), Svensson však 14. června 2008 zemřel při potápění poblíž Stockholmu.

Poslechněte si skladbu Three Falling Free part II z nového alba 301:

„Fanoušci velmi dlouho čekali na zveřejnění zbývajícího materiálu z nahrávacích frekvencí ve studiu 301,“ vysvětluje producent německého labelu ACT Siegfried Loch. „Teprve nyní mají ale šanci slyšet album nových a zcela původních skladeb E.S.T.“

Na mixu posmrtného alba 301 se podílel dlouholetý zvukař tria Ake Linton, který s kapelou objížděl koncerty od roku 2000 a ozvučoval přes 500 jejích koncertů. Právě Linton byl spolutvůrcem typického zvuku E.S.T.

02397094.jpeg

Jak uvedlo vydavatelství ve své tiskové zprávě, pro zbylé členy kapely, basistu Dana Berglunda a bubeníka Magnuse Öströma, nebyl návrat k záznamům ze studia 301 příliš příjemný, protože jim připomínal bolestné zážitky, které je čekaly o rok později. Oba si od té doby budují svou sólovou kariéru. Dan Berglund se spojil s hráči z období před E.S.T. a s novou kapelou Tonbruket vydal dvě alba, Öström vydal svou sólovou desku Thread of Life loni a v dubnu ji představí na koncertech v Praze i Ostravě.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.