Vzrušující Neil Cowley Trio přijede do Olomouce

30. říjen 2014

Britský pianista Neil Cowley představí své oceňované „post-jazzové“ trio na jediném českém koncertě v Olomouci (Jazz Tibet, 3. 11.). Že ho neznáte? Možná je to jen zdání…

„Jak říká můj manažer, jsem nejposlouchanější pianista na světě – nikdo ale netuší, kdo jsem,“ přiznává Neil Cowley s úsměvem, „je to trochu paradox.“ Ačkoli jeho jméno není úplně povědomé, v minulosti doprovázel například zpěvačku Adele (držitelku osmi cen Grammy) na obou jejích průlomových deskách „19“ a „21“.

Cowley odstartoval kariéru jako zázračné dítě (v 10 letech preludoval Šostakoviče v Queen Elizabeth Hall) a absolvoval klasickou hudební průpravu na prestižní Královské hudební akademii v Londýně. Jako teenager se však dal na pop a rock, když sestavil kapelu Blues Brothers, díky níž se seznámil s hudbou Jamese Browna nebo Raye Charlese. Od té doby už si směr svého hudebního vzdělávání udával sám.

„Dalších pár let jsem prostě jen prozkoumával všechny formy moderní hudby,“ říká dnes Cowley. „A jako klavírista se zvládnutou technikou jsem tíhnul samozřejmě spíš k náročnějším oblastem hudby.“

Na britských pódiích pak hrával po boku kapel jako jsou Brand New Heavies a elektroničtí Zero 7, zabýval se produkcí pro film a reklamu, aby po čase dospěl k vlastnímu akustickému triu (nyní s Evanem Jenkinsem u bicích a basistou Rexem Horanem).

Podívejte se na ukázku: 

 
 

Neil Cowley Trio rozhodně není typické jazzové trio. Je to instrumentální hudba, která odkazuje na Debussyho a Steva Reicha, stejně jako třeba na Spiritualized a Arcade Fire. Přestože jejich zvuk chvílemi připomíná podobně žánrově nezařaditelná pianová tria jako americké Bad Plus, Cowley moc dobře ví, že je podvědomě jejich hudbou ovlivněn a chce se kopírování vyhnout. „Vyhýbám se tomu jak čert kříži, ne, že bych si nemyslel, že jsou úžasní – právě naopak – prostě jen nechci, aby se něco z nich objevilo v naší hudbě,“ dodává k tomu.

Do ČR Cowleyho Trio zavítá v rámci většího evropského turné, v Olomouci vystoupí mezi koncerty v Mnichově a Berlíně. Pořadatelé očekávají, že v Jazz Tibet Clubu odehraje především skladby z nejnovějšího alba Touch and Flee.

Neil Cowley Trio v ČR

3. 11. Olomouc, Jazz Tibet Club

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.