Wayne Shorter Quartet se vrací s novou deskou

25. říjen 2012

Legendární saxofonista se po 43 letech vrátil k labelu Blue Note. Se svým stávajícím kvartetem u něj počátkem roku 2013 vydá nové album.

Wayne Shorter v posledních letech vydával zejména u Verve Records. Vydavatelství Blue Note oznámilo podpis smlouvy s umělcem tento týden.

„Na prahu osmdesátky jsme svědky vrcholu jeho tvůrčích sil, vede pravděpodobně nejlepší kapelu své kariéry,“ říká Don Was, generální ředitel Blue Note, „ačkoli návrat k nám po 43 letech má jistý romantický nádech, Wayneův hlavní přínos tkví v popření podobné nostalgie. Jeho neustálý pohyb vpřed činí z novinky Without a Net skvělý posluchačský zážitek.“

Nové album formace Wayne Shorter Quartet vyjde 5. února 2013. Deska s názvem Without a Net zahrnuje devět skladeb z evropského turné kapely v roce 2011. Kromě těchto záznamů na CD najdeme spojení známého kvarteta s dechovým tělesem Imani Winds – konkrétně jde o 23 minutovou kompozici Pegasus, nahranou živě v Los Angeles.

Novinka obsahuje celkem šest nových Shorterových skladeb, a také nové verze starších kompozic, jako Orbits (z Davisova alba Miles Smiles) nebo Plaza Real (z repertoáru Weather Report). Kvartet také reinterpretuje ústřední melodii z muzikálu Letíme do Ria (1933), který filmoví fanoušci (jako Shorter) znají jako první filmové setkání Freda Astaira a Ginger Rogersové.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Kapela Wayne Shorter Quartet je na turné konstantně prakticky od roku 2001 (tehdy v Evropě také vznikla oceňovaná nahrávka Footprints Live). Ve stálém složení John Patitucci (basa), Brian Blade (bicí) a Danilo Perez (piano) a samozřejmě Wayne Shorter (saxofony) vystoupila kapela také dvakrát v Praze – v roce 2005 v pražském Kongresovém centru a v roce 2008 v Rudolfinu.

Shorterovu neustálou potřebu změny reflektoval v recenzi posledního pražského vystoupení i Igor Wasserberger v Harmonii. „Spolu s hudební přitažlivostí je kvarteto stimulující též v myšlenkové rovině. Provokuje k úvahám o stavu a směrování jazzu. Nabízí přesvědčivou alternativu k možnostem improvizace na principu řetězce chorusů a prezentuje též zrušení dělby sólista-doprovod směrem ke koherentní kolektivní improvizaci – kompozici.“

Wayne Shorter Quartet – Without a Net (Playlist)

1. Orbits (4:49)2. Starry Night (8:48)3. S. S. Golden Mean (5:17)4. Plaza Real (6:56)5. Myrrh (3:03)6. Pegasus (23:06)7. Flying Down to Rio (12:44)8. Zero Gravity (8:13)9. UFO (4:12)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio