Wayne Shorter Quartet: živý videopřenos tuto neděli

29. květen 2014

Ve spolupráci s jazzovým festivalem Jazzfest Bonn a festivalem Electronic Beats přinese Český rozhlas Jazz živý videopřenos koncertu kultovní postavy jazzové historie – Waynea Shortera. Přenos sledujte exkluzivně v neděli 1. června od 20:30 v odkazu níže.

Festival Jazzfest Bonn je zaměřený na současný kreativní jazz a každoročně představuje to nejlepší z německé i světové jazzové scény. Letošní závěrečný koncert Jazzfestu Bonn se odehraje v prostorách bonnského Telekom Fora, kde v neděli od 20:30 vystoupí progresivní Wayne Shorter Quartet.

Pro české jazzové fanoušky jde o událost o to atraktivnější, že na webu ČRo Jazz mohou celý koncert vidět v přímém videopřenosu.

Kapela Wayne Shorter Quartet je na turné konstantně prakticky od roku 2001 (tehdy v Evropě také vznikla oceňovaná nahrávka Footprints Live). Ve stálém složení John Patitucci (basa), Brian Blade (bicí) a Danilo Perez (piano) a samozřejmě Wayne Shorter (saxofony) vystoupila kapela také třikrát v Praze – v roce 2005 v pražském Kongresovém centru, v roce 2008 v Rudolfinu a naposledy loni s Pražskou komorní filharmonií (Lucerna).

Zde spusťte přímý video přenos (neděle 1. 6.  od 20:30): 
 
 

Shorter v Bonnu představí také své poslední album Without a Net. To obsahuje celkem šest nových Shorterových skladeb, a také nové verze starších kompozic, jako Orbits (z Davisova alba Miles Smiles) nebo Plaza Real (z repertoáru Weather Report). Kvartet dále reinterpretuje ústřední melodii z muzikálu Letíme do Ria (1933), který filmoví fanoušci (jako Shorter) znají jako první filmové setkání Freda Astaira a Ginger Rogersové.

Shorterovu neustálou potřebu změny reflektoval v recenzi druhého pražského vystoupení i Igor Wasserberger v Harmonii. „Spolu s hudební přitažlivostí je kvarteto stimulující též v myšlenkové rovině. Provokuje k úvahám o stavu a směrování jazzu. Nabízí přesvědčivou alternativu k možnostem improvizace na principu řetězce chorusů a prezentuje též zrušení dělby sólista-doprovod směrem ke koherentní kolektivní improvizaci – kompozici.“

02818470.jpeg

V Česku je Shorterův koncert přenášen exkluzivně pouze na webu ČRo Jazz. Před zahájením přenosu bude vysílán úryvek z předešlého vystoupení Matthew Herbert Big Bandu.

Wayne Shorter Quartet – Videopřenos (živě 1. 6. od 20:30)Bonn, Telekom Forum

Wayne Shorter – saxofony John Patitucci – kontrabas Brian Blade – bicí Danilo Perez – piano

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.