Wayne Shorter v sobotu večer na ČRo Jazz!

1. listopad 2013

Legendární saxofonista Wayne Shorter se vrací do Prahy, kde vystoupí 6. listopadu ve Velkém sále Lucerny. Záznam koncertu jeho kvarteta z Los Angeles odvysíláme v sobotním pořadu Jazz Club od 20:00 (2. listopadu).

Sobota 2. 11. – ČRo Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – sestřih z koncertů v Evropě a Los Angeles (nahráno živě, 2011)

Zatím poslední album formace Wayne Shorter Quartet obsahuje devět skladeb z evropského turné kapely v roce 2011. Kromě těchto záznamů na CD najdeme spojení známého kvarteta s dechovým tělesem Imani Winds – konkrétně jde o 23 minutovou kompozici Pegasus, nahranou živě v Los Angeles. Celý tento koncertní záznam odvysíláme v sobotu 2. listopadu od 20:00 na ČRo Jazz.

Záznam zahrnuje celkem šest nových Shorterových skladeb, a také nové verze starších kompozic, jako Orbits (z Davisova alba Miles Smiles) nebo Plaza Real (z repertoáru Weather Report). Kvartet také reinterpretuje ústřední melodii z muzikálu Letíme do Ria (1933), který filmoví fanoušci (jako Shorter) znají jako první filmové setkání Freda Astaira a Ginger Rogersové.

Podívejte se na ukázku z koncertu:

Kapela Wayne Shorter Quartet je na turné konstantně prakticky od roku 2001 (tehdy v Evropě také vznikla oceňovaná nahrávka Footprints Live). Ve stálém složení John Patitucci (basa), Brian Blade (bicí) a Danilo Perez (piano) a samozřejmě Wayne Shorter (saxofony) vystoupila kapela také dvakrát v Praze – v roce 2005 v pražském Kongresovém centru a v roce 2008 v Rudolfinu.

Shorterovu neustálou potřebu změny reflektoval v recenzi posledního pražského vystoupení i Igor Wasserberger v Harmonii. „Spolu s hudební přitažlivostí je kvarteto stimulující též v myšlenkové rovině. Provokuje k úvahám o stavu a směrování jazzu. Nabízí přesvědčivou alternativu k možnostem improvizace na principu řetězce chorusů a prezentuje též zrušení dělby sólista-doprovod směrem ke koherentní kolektivní improvizaci – kompozici.“

Wayne Shorter Quartet - live, 2011

02818470.jpeg

Wayne Shorter – saxofonyJohn Patitucci – kontrabasBrian Blade – bicí Danilo Perez – piano

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.