Weather Report – Live in Offenbach, 1978

16. srpen 2012

Sobota 18.8. – Euro Jazz 20:00 – 21:11: Jazz Club – Záznam ze Stadhalle Offenbach, SRN, 29. 9. 1978

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu se vrátíme do zlaté éry fusion. Odvysíláme koncert klasické sestavy Weather Report z roku 1978. Záznam ZDF loni vyšel také na CD/DVD.

Weather Report (1971-1985) je možno považovat bezpochyby za „supergroup“. Navzdory tomu jazzrocková formace fungovala o poznání déle než podobné „all-stars“ bandy v jazzu nebo rocku a vydala pěknou řádku vynikajících alb. Americký kontinent díky Weather Report mimo jiné hlouběji pronikl do fúzí jazzu s world music. Podoba Zawinulovy kapely se samozřejmě mnohokrát proměňovala (jak ostatně dokazuje i série vydaných koncertních záznamů u labelu Art of Groove). V sobotu Euro Jazz odvysílá vystoupení asi nejpopulárnější sestavy, kde vedle Zawinula a Waynea Shortera hrají Jaco Pastorius a Peter Erskine.

02434839.jpeg

Koncert v německém Offenbachu se odehrál 29. září 1978. Bylo to krátce po příchodu bubeníka Petera Erskina do kapely a rok po vydání veleúspěšného alba Heavy Weather (1977). Tiskem rozporuplně přijatá Mr. Gone (1978) ještě nestačila vyjít a částečně živé album 8:30 ještě nebylo nahráno. Především v rámci těchto alb osciluje playlist koncertu v Offenbachu. Podívejte se, jaká zde byla atmosféra při kultovní skladbě Birdland:



Zmiňovaná podoba Weather Report byla dosud zdokumentovaná pouze na albu 8:30, které bylo nahráno v Long Beach v Kalifornii v listopadu 1978. Jak uvádí publicista Iain Murray, měla 8:30 původně vyjít jako živé dvojalbum. Při závěrečných produkčních pracích však prý byly některé tracky omylem vymazány. Nešťastnou náhodu tehdy Zawinul vyřešil dotočením čtyř skladeb ve studiu. Podle Murraye je tak záznam z Offenbachu po letech jistým zadostiučiněním pro fanoušky Weather Report – koncert z roku 1978 vyšel v červnu v úplné a nesestříhané podobě. Navíc se zdá, že německé vystoupení bylo na stejné, ne-li vyšší úrovni, jakou mají živé tracky na 8:30.

Poslechněte si další ukázku, Pastoriovu skladbu River People:



V Offenbachu 1978 byli Weather Report bezpochyby v pozici hvězd, což jim umožnilo odehrát neobvykle dlouhý set (zhruba dvě hodiny). Vedle skladeb z již zmiňovaných alb Weather Report je tu tak prostor i na autorskou tvorbu ze sólových snímků zúčastněných (např. Portrait of Tracy z Pastoriova eponymního alba).

Weather Report v Offenbachu působí dosti kompaktně (možná nejvíce v historii kapely, vzhledem k tomu, jaké individuality se tu sešly). Nicméně to nebrání výraznějším sólovým vstupům, zejména v Pastoriově případě. Podívejte se na basistovu takřka desetiminutovou exhibici (jde o medley Dolores/Portrait of Tracy/Third Stone from the Sun):

Sobotní večer na Euro Jazzu potěší především pamětníky zlaté éry fusion. Půjde v každém případě o skvělý zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

Weather Report – Live in Offenbach, 1978

Joe Zawinul – klávesy Wayne Shorter – tenor, soprán saxofon Jaco Pastorius – baskytara Peter Erskine – bicí

02434837.jpeg

Label: Art of Groove, 2011

www.artofgroove.de

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.