Youn Sun Nah – Lento

20. květen 2013

Korea a jazz? Jde to vůbec dohromady? Mladá korejská zpěvačka Youn Sun Nah dokazuje, že nic není nemožné a boduje v evropských jazzových žebříčcích. Její novinku Lento jsme zvolili Albem týdne.

„Pocházím z Asie, takže můžete mít dojem, že to s jazzem moc nepasuje dohromady,“ říká v rozhovorech Youn Sun Nah. I přes to ji dnes doprovázejí významné osobnosti evropského jazzu a její osmé album Lento vyšlo u význačné německé značky ACT.

Zpěvačka a skladatelka Youn Sun Nah vyrůstala v jihokorejském Soulu. Hudba ji intenzivně provázela od dětství, její otec byl dirigent a matka herečka. Ve 23 letech již vystupovala s Korejským symfonickým orchestrem. Navzdory slibně se rozjíždějící kariéře na korejské hudební scéně se rozhodla v šestadvaceti letech odejít do Francie, kde začala studovat na předních jazzových školách.

„Jazz má v Koreji poměrně malou tradici, výrazněji se tam rozmáhá až v posledních patnácti letech,“ vysvětluje zpěvačka. Že má zkusit štěstí právě s jazzem jí prý náhodou poradil její kamarád, krátce předtím, než se odstěhovala do Paříže. „Ptala jsem se ho, co to ten jazz vlastně je. Když odvětil, že jde o zdroj současné populární hudby, řekla jsem si: jo, to by mohlo být zajímavé,“ směje se dnes Youn Sun Nah.

02888426.jpeg

Podobně jako u předchozích desek pro ACT staví Youn Sun Nah na osvědčené kapele dvou Švédů (Ulf Wakenius, Lars Danielsson) a francouzského perkusionisty (Xavier Desandre-Navarre). Novinkou je akordeon – nástroj tak typický pro francouzský jazz, a přesto neskonale svěží v rukou nového objevu Vincenta Peiraniho. Zdá se, že akordeonista Peirani poskytuje kapele korejské zpěvačky dosud netušené spektrum možností a společně vytváří zcela nový jazzový mix na pomezí dvou odlišných kultur.

Na rozdíl od předchozího úspěšného alba standardů (Same Girl, 2010) se na novince Lento zpěvačka vrací výrazněji k původní tvorbě. Spolu s Peiranim složila baladický kousek Empty Dream: ten spojuje dvě odlišné části – první staví na komorním osamoceném dialogu hlasu a kontrabasu, druhé udává výrazný francouzský šik právě Peiraniho akordeon. Poslechněte si ukázku:



Originalita Youn Sun Nah tkví hlavně v neobvyklém mixu scatu a swingu, který staví na širokém vokálním rozpětí. K strhujícím částem alba patří virtuózní scatové improvizace s unisono doprovodem na kytaru (Ulf Wakenius), především ve Wakeniově Momento Magico. Není to poprvé, kdy tento model s kytaristou uplatňují – jak ukazuje například Gismontiho skladba Frevo na prvním zpěvaččině CD pro ACT (Voyage, 2009).

Poslechněte si koncertní ukázku:



Zpěvaččinou silnou stránkou jsou bezpochyby balady. Na albu je zastupuje například písnička Hurt od alternativně rockové kapely Nine Inch Nails, Danielssonova autorská Waiting, nebo zpěvaččina Soundless Bye. Z jiného soudku je tradiční píseň Arirang – z celku alba vyčnívá hlavně tím, že pouze zde Youn Sun Nah zpívá korejsky. Poslechněte si ji:



Country písničku Ghost Riders in the Sky (Nebeští jezdci) z roku 1948 zná asi každý. Jejím autorem je Stan Jones, v Čechách ji proslavil Waldemar Matuška. Zřejmě nejznámější verzi nazpíval Johnny Cash a není od věci si ji porovnat se zpracováním korejské zpěvačky. Posuďte sami.

Cashova verze:



A velice expresivní verze téže skladby v podání Youn Sun Nah:



Album Youn Sun Nah je eklektickou kulturní směsí, čerpající z mnoha odlišných hudebních zdrojů (vedle jazzu i šanson, pop, lidová hudba). CD Lento však představuje neobvykle semknutý tvar, který dobře vykresluje autorčinu osobitost a žánrové rozkročení. Desku lze jen doporučit k poslechu!

Youn Sun Nah – Lento

Youn Sun Nah – zpěvUlf Wakenius – kytaryLars Danielsson – cello, kontrabasVincent Peirani – akordeonXavier Desandre-Navarre – perkuse

02545814.jpeg

Label: ACT Music, 2013

www.younsunnah.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.