Zaplavený Jazz Dock otevře v září

12. srpen 2013

Nejen se záplavami, ale minulý týden i s vloupáním se musel vyrovnat pražský jazzový klub Jazz Dock. Navzdory obtížím otevře v neděli 1. září.

Známý klub na smíchovském břehu Vltavy pod Janáčkovým nábřežím byl jako jeden z vícera pražských kulturních prostorů zaplaven při červnových povodních. Ačkoli byl tehdy před záplavovou vlnou narychlo vystěhován, i tak se škoda na zařízení vyšplhala na 4,5 miliony korun.

Klub situovaný v bezprostřední blízkosti vodní hladiny měl podle původních plánů otevřít už v červenci, stavební práce se však výrazně protáhly kvůli podmáčeným základům stavby. „Pod betonovou stěrku jsme museli zapustit speciální sondy, které dva měsíce klub vysoušely,“ vysvětluje manažerka klubu Karla Fišerová.

Nyní je jisté, že Jazz Dock otevře se začátkem školního roku a zveřejnil již také svůj program. V něm v září převažují české formace, jako Milokraj zpěvačky Marty Töpferové (která ostatně zorganizovala červnovou sbírku na povodní postižený klub), Marek Novotný Quintet, J.A.R, Martin Kratochvíl a další. „Vrcholem však budou dva koncerty známé groove-jazzové kapely Underground amerického saxofonisty Chrise Pottera,“ říká Fišerová. Potter s touto oblíbenou formací v Česku již několikrát vystupoval, nyní zahraje dva dny po sobě, 29. a 30. září.

Nepříjemnou ránu zasadili klubu neznámí zloději minulý týden. „Krumpáčem rozbili jedno z prosklených oken a z klubu si odnesli vybavení stavební firmy, snad za dvě stě tisíc korun. Je to nepříjemné, ale otevření Jazz Docku se to nedotkne,“ dodává manažerka.

Část zmiňované škody klubu proplatí pojišťovna, ne však vše. „Nebyli jsme třeba pojištěni proti provozním ztrátám, které zavřený klub zcela jistě má,“ vysvětluje Fišerová. Na opravu klubu přitom přispěli i samotní hudebníci či jazzoví fanoušci. Jen na pražském benefičním koncertu bylo přes 1300 návštěvníků a celkově se na něm vybralo přes 220 tisíc korun. „Peníze jsme použili na opravy a další náklady vzniklé při povodni.“

A jaké si vzal klub u břehu Vltavy ponaučení z povodní? „Určitě to nebyla poslední povodeň, tomu prostě nevěříme. Je to daň za krásné prostředí, ve kterém se nachází. I tak ale budeme dělat vše pro to, aby se do klubu příště voda nedostala. Už v září se budou na terase budovat ukotvení pro mobilní protipovodňové stěny,“ dodává Fišerová.

02900169.jpeg

Jazz Dock vznikl v roce 2009. Nezřídka bývá svou dramaturgií přirovnáván k vyhlášeným evropským klubům typu londýnského Ronnie Scott’s nebo pařížského New Morning a v Praze si získal nezanedbatelné množství jazzových příznivců mladé generace.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio