Zemřel Svatopluk Košvanec, průkopník jazzového trombónu

29. květen 2013

Špička českého trombónu Svatopluk Košvanec zemřel v noci z úterý na středu. Českému rozhlasu Jazz informaci potvrdil Martin Šulc z České jazzové společnosti.

„Já i mnoho dalších muzikantů jsme Sváťu vnímali jako velmi oddaného jazzu i hudbě obecně. Celý život dojížděl z Ústí nad Labem na koncerty do Prahy, což také o něčem svědčí,“ říká bubeník Martin Šulc, který vydal i poslední Košvancovo album Unforgetttable (2009).

Svatopluk Košvanec měl rád jazz přímočarého amerického střihu. „Měl velmi dobrý vkus a obsáhlé vědomosti o jazzové historii,“ dodal pro Český rozhlas Jazz Martin Šulc.

Právě Šulc a také Košvancův žák Přemysl Tomíček stáli loni u zrodu sbírky na trombonistovu podporu: poté, co mu lékaři diagnostikovali zhoubný nádor kostí (metastáza) a přišel o pravou ruku. Jazzová komunita zareagovala pružně. Hudebníci spjatí s Českou jazzovou společností i mimo ni chtěli nejprve zorganizovat charitativní koncert, ke kterému sice nakonec nedošlo, ale alespoň mu věnovali výtěžek z charitativní dražby obrazu (na Letní jazzové dílně).

Díky speciálnímu zařízení a výraznému osobnímu odhodlání však hrál Košvanec na trombón i nadále. Podívejte se na dokument z té doby:

Už nyní část jazzové komunity uvažuje o speciálním im memoriam koncertu, kterým by vzdala Košvancovi hold. „S tou myšlenkou přišel už dnes ráno Ivan Dostál, ředitel Národního domu z Ústí nad Labem. Uvidíme, jak se to vyvine,“ potvrzuje Martin Šulc.

Svatopluk Košvanec (1936) patřil po desetiletí k nejvýznamnějším osobnostem českého jazzu. Od roku 1959 byl vedoucím sólistou Jazz Comba Ústí nad Labem a o více než deset let později členem Jazz Celuly Laca Decziho nebo Jazzového orchestru Československého rozhlasu (JOČR). Při zahraničních vystoupeních JOČRu si získal pověst jednoho z nejlepších evropských trombonistů. Jeho poslední nahrávkou je CD Unforgetttable (2009), na němž účinkují např. Osian Roberts nebo George Mraz.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.