Zuzana Lapčíková o novém kvintetním albu

14. listopad 2011

Hostem pořadu Songy a myšlenky na ČRo 6 byla cimbalistka a zpěvačka Zuzana Lapčíková. Řeč byla o její cestě od lidové hudby k jazzu, ale i o novém albu Rozchody – návraty, které právě vyšlo.

Předchozí nahrávka z dílny Zuzany Lapčíkové a jejích jazzových souputníků Marija Panna přečistá vydaná před Vánocemi 2010 byla označována za nejpozoruhodnější vánoční titul roku. Již tehdy Lapčíková mluvila o současné sestavě Kvinteta jako o „kapele svých snů“ (Fečo, Fraš, Krajňák, Slezák) a třetím rokem s ním slaví úspěchy doma i v zahraničí. Poslechněte si rozhovor se Zuzanou Lapčíkovou na ČRo 6:

Také na nové nahrávce hledá Lapčíková spojnice mezi lidovou hudbou a jazzem. Leitmotivem písní na albu je láska v mnoha odstínech, a také s ní spojené loučení, rozchody – a návraty. „S Kvintetem jsme toužili natočit skladby, se kterými koncertujeme, náš stávající repertoár, který je teď doslova nabitý energií. Z pětice skvělých muzikantů vyzařuje svobodný prostor pro každého i obdivuhodná souhra ve všech detailech,“ dodává Lapčíková.

autoři: mše , Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.