Zveřejněn záznam Davisova koncertu v Tanglewoodu (1970)

21. červenec 2011

První známá nahrávka Milese Davise s Gary Bartzem byla zveřejněna na webu. Video z koncertu lze shlédnout na stránkách instituce Wolfgang's Vault, která má práva k záznamům pořízeným na Tanglewood Music Festivalu.

Filmový záznam koncertu septeta Milese Davise byl natočen 21. srpna 1970 v Lenoxu (stát Massachusetts). Akce byla součástí poslední ze čtyřdílné řady koncertů „Fillmore at Tanglewood“, kterou produkoval Bill Graham mezi lety 1969 a 1970. Koncert měl pro Davise velký význam, protože ve stejný den po něm vystupoval také Santana.

Organizace Wolfgang's Vault, která spravuje Grahamův odkaz, nyní na svém webu zveřejnila záznam celého Davisova koncertu ve vysoké kvalitě (dosud koloval po internetu pouze v nekvalitních pirátských kopiích).Záznam koncertu můžete shlédnout zde.

Davisova free-jazzrocková kapela měla v létě 1970 krátce po vydání alba Bitches Brew. Tvorba seskupení (zde Miles Davis – trubka, Gary Bartz – saxofony, Chick Corea – el. piano, Keith Jarrett – organ, el. piano, Dave Holland – basa, Jack DeJohnette – bicí, Airto Moriera – perkuse) se však od zmiňované nahrávky na koncertech výrazně posunula. Kapela v té době odjela značně extenzivní turné, na jehož konci bylo další slavné vystoupení, na britském „Woodstocku“, festivalu Isle of Wight. Tam hrála před 600 000 lidmi v publiku.

02236666.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.