10 jazzových koncertů, které byste měli stihnout do konce roku

6. listopad 2018

Chick Corea v sólovém recitálu, charismatická flétnistka Jamie Baum, objevně obsazený festival jazzového piana. Ani na sklonku roku není nouze o koncerty uznávaných zahraničních jazzmanů.

O řadě koncertů, které proběhnou do konce roku, už jsme vás informovali v pozvánce Živý jazzový podzim. Ale spousta zajímavých akcí se nám prostě do seznamu nevešla, další tehdy nebyly potvrzené. Ostatně ani následující tipy nejsou vyčerpávající. I kdyby uhodil hodně tuhý mráz, jazz nespálí.

Chick Corea

14. 11. Měšťanská beseda, Plzeň

Ikona jazzového klavíru se tentokrát vrátí do Česka představit v královské disciplíně – sólovém klavírním recitálu.

Nik Bärtsch’s Ronin

14. 11. Palác Akropolis, Praha

Švýcarský pianista už u nás zanechal velmi pozitivní vzpomínky jak díky koncertu projektu Ronin na počátku nultých let, tak přede dvěma lety s „ritual groove“ kapelou Nik Bärtsch Mobile. Nyní se vrací s uskupením Ronin, které sám označuje jako „zen-funkové“, a zve k meditaci tancem.

Jamie Baum Sextet +

18. 11. U staré paní, Praha

Šarmantní americká flétnistka strávila část života cestami po Indii, Nepálu či Latinské Americe. To vše se snaží „zviditelnit“ (nebo lépe řečeno „zhudebnit“) v překvapivě soudržné globální fúzi, do které patří i erudice v evropské klasice. Vlivy nejrůznějších kultur si přitom vůbec neprotiřečí s jazzovým étosem. „Sextet+“ bude protentokrát oktetem. Nezvyklou zvukovou barvu mu dodá také lesní roh Chrise Komera, jinak hráče Newjerseyského symfonického orchestru.

Mike Stern Band

21. 11. Klub Parník, Ostrava

Fenomenální kytarista s hvězdně obsazenou kapelou nevystoupí jen v Praze na APJF. Do programu zařadil také účast na festivalu Ostrava Jazz Nights.

The Pyramids

22. 11. Palác Akropolis, Praha

Experimentující americká kapela se už u nás představila v rámci open-air festivalu Respect, kde převedla, jak dobře si rozumí „ideologie“ free jazzu s africkými rytmy i psychedelií.

Sarah McKenzie Quartet

26. 11. Divadlo U Hasičů, Praha

27. 11. Besední dům, Filharmonie Brno

Zpěvačce a pianistce z Austrálie je teprve třicet, ale stihla už posbírat tolik zkušeností, na kolik by jiní potřebovali dvojnásobek let. Absolvovala Berklee, etablovala se na americké klubové scéně a poté, co se zamilovala do Paříže, i na té francouzské. Novináři ji často tipují na budoucí jazzovou hvězdu první velikosti.

Čtěte takéČRo Jazz Fest přiveze pianovou špičku Shaie Maestra i britský punk-jazz

Mezinárodní festival jazzového piana

27. a 28. 11. Nuselská radnice, Praha

4. a 5. 12. Muzeum Antonína Dvořáka, Praha

Čtveřice večerů 23. ročníku festivalu klavírních recitálů opět nabídne zajímavou dramaturgii. Odlišný, ale vždy virtuózní nadhled nad klaviaturou předvedou například původem libanonský, v USA působící hráč Tarek Yamani, estonská nadějná skladatelka s klasickou průpravou Kirke Karja nebo zkušený kosmopolita s izraelskou krví Arik Strauss. 

Concept Art Orchestra

2. 12. Jazz Dock, Praha

Udělejme alespoň jednu výjimku ze zahraničního zaměření pozvánky. Také domácí jazzoví hudebníci totiž chystají řadu mimořádných koncertů. Repríza projektu Vánoce dospělých tentokrát proběhne s obzvláště velkou slávou. Nejen, že se můžeme nechat jazzově naladit do adventního rozpoložení, ale big band v čele s kapelnicí a skladatelkou Štěpánkou Balcarovou a hostujícími zpěváky Ondřejem Rumlem, Markétou Foukalovou a Milanem Cimfem pokřtí záznam celého pásma na CD.

Dadalon

3. 12. U staré paní, Praha

Pod „zkratkovým slovem“ v názvu se skrývají dvě osobnosti izraelského jazzu. Daniel Dor se proslavil jako pianista Avishaie Cohena, tentokrát ovšem předvede, co dokáže se syntezátory. Kytarista Alon Albagli (též Ari Hoenig, JoJo Kuo) už si stihl vysloužit lichotivé příměry k Billovi Frisellovi.

Miroslav Vitouš & Emil Viklický

17. 12. Velký sál Novoměstské radnice, Praha

Mezi pozvánky na koncerty největších světových hvězd určitě patří i duo Miroslava Vitouše, jednoho z nejslavnějších jazzových Čechoameričanů, a Emila Viklického, který dosáhl světového uznání dokonce i zpoza železné opony.

Spustit audio