ČRo Jazz Fest přiveze pianovou špičku Shaie Maestra i britský punk-jazz

18. říjen 2018

Jeho jméno najdeme na čtyřech albech Avishaie Cohena, nyní se vrací se svým vlastním triem: pianista Shai Maestro bude hlavním lákadlem festivalu Českého rozhlasu Jazz, který proběhne 21. listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

Izraelský pianista Shai Maestro si už v Česku získal příznivce několika koncerty, nyní ale v Praze představí své nové album The Dream Thief, vydané na podzim u kultovního labelu ECM. Maestro vede své trio od roku 2010, můžeme jej znát i z alba zpěváka Theo Blackmana. „Jeho hudba je dynamická, stále se měnící: od nejtišších pasáží až po výbuchy energie a ofenzivního groovu,“ komentuje Vidomus. „Půjde o mimořádnou příležitost vidět Maestrovu novou sestavu v nejlepší formě.“

Širokou základnu fanoušků mají i britští Get the Blessing, o kterých Sunday Times příznačně píšou, že „to je jazz-rock, ale ne tak, jak ho známe.“ Kvartet spojuje dva dechové nástroje a zemitou rockovější rytmiku. „Bývají srovnáváni s novou generací britské fúze, jakou představují třeba Led Bib, Polar Bear nebo Acoustic Ladyland,“ říká dramaturg.

Zakládajícími členy kapely jsou basista Jim Barr a bubeník Clive Deamer, známí z trip-hopových Portishead, Deamer hrál i s kapelou Radiohead. „Dechaři ale obdivují i free-jazz Ornetta Colemana, tak můžeme tušit, co z takového spojení vzejde,“ říká Vidomus. V Jazz Docku kapela představí nové album Bristopia.

Českou fúzi jazzu, soulu a hip-hopu tentokrát bude zastupovat projekt Zorba že ja Buddha, postavený na tvůrčím duu zpěvačky Ashley Sarah Abrman (The High Corporation) a basisty Ondřeje Hausera (např. také Prago Union, Chaozz). Kapela na sebe nedávno upozornila novým albem Rosedout Lambada, které ovšem v Jazz Docku zahraje s rozšířenou dechovou sekcí a DJem. „Zajímavostí je zdvojená rytmická sekce, tedy dvoje bicí i dvě baskytary, což dodává celku patřičnou hutnost,“ vysvětluje Vidomus.

Český rozhlas Jazz Fest začne v pražském klubu Jazz Dock 21. listopadu od 19.00. Vstupenky na festival je možné zakoupit na webu klubu nebo v rezervačním systému GoOut.

Český rozhlas Jazz Fest 2018

Shai Maestro Trio (IL)

Get the Blessing (UK)

Zorba že ja Buddha (CZ/SK)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Více o tématu