Bohemia Jazz Fest opět ve velkém, lákají Julian Lage i Steve Coleman

11. červenec 2022

„Sedmnáctý ročník festivalu má motto ‚Jsme si blíž, než si myslíme‘,“ vysvětluje Rudy Linka. Což platí ve všech významech, včetně blízkého setkání publika a muzikantů od USA po Ukrajinu.

Prvotní myšlenkovou koncepcí dlouhodobě plánovaného putovního open-air festivalu bylo ovšem české předsednictví EU: „Mottem ‚Jsme si blíž, než si myslíme‘ chceme říci, že Evropská unie dává smysl nejen ekonomicky, ale i kulturně a že my všichni v Evropě jsme si po všech válkách daleko blíže, než se může na první pohled zdát. A je úžasné, že i naše malá země může mít na půl roku předsednictví EU,“ dodává Rudy Linka.

Loňský ročník se kvůli epidemiologickým opatřením konal v komornějším prostředí a pro omezený počet diváků. Na náš dotaz, zda mu nebude chybět i to pozitivní, co omezení přineslo, totiž intimita koncertů, má ale Rudy jasno:

„Cílem Bohemia Jazz Festu je a vždy bylo, abychom všichni mohli prožít úžasnou atmosféru letního večera, nádherné architektury a poslouchat tu nejkvalitnější hudbu ze všech koutů světa. Tahle kombinace vytváří něco neopakovatelného.“ Ostatně o komorní koncerty není v jazzu nouze, tak proč si neužít akci ve stylu XXL.

A spojit ji třeba s výletem na nová místa: „Hluboká nad Vltavou byla naše destinace poprvé už loni, ale v omezeném covidovém režimu. Teď jsme, jako všude jinde, uprostřed města pod širým nebem,“ má Rudy radost z další malebné lokace.

Novosvětské hvězdy

Velkým lákadlem letošního BJF je především návrat kytaristy Juliana Lage do Prahy. Mohli jsme ho zažít jak v jeho vlastních projektech, tak v rámci Bagatelles Marathon Johna Zorna. Není pochyb, že 11. července „rozsvítí“ i Staroměstské náměstí.

Julian Lage by měl dorazit se svým stálým triem s basistou Jorgem Roederem a bubeníkem Davem Kingem, které s kytaristou natočilo i úspěšná alba Love Hurts (2019) a Squint (2021). Čímž bude pravděpodobně dán i repertoár, odzbrojujícím způsobem spojující například nostalgii 60. let s moderním pojetím.

Další hvězdu BJF přestavuje saxofonista Steve Coleman, mimo jiné neúnavný hledač inspirace v afrických kořenech jazzu, v hudbě Ghany, Senegalu či Nigérie. Kapelu Five Elements založil už v polovině 80. let a i když se její obsazení přirozeně obměňuje, jde o typickou sestavu s „mimosmyslovým vnímáním“. Tedy s dlouhodobě vybroušenou muzikantskou komunikací, která umožňuje „improvizaci na vrcholné úrovni“.

Na Colemana to mají nejblíže brněnští. Five Elements zahrají v moravské metropoli 19. července a celý festival uzavřou. Pokud si chceme udělat o současném koncertním soundu kapely představu, nabízí se album Live At The Village Vanguard Vol. II, natočené ve stejné sestavě, která zavítá i do Brna.

Evropská souhra

Důraz ovšem dramaturgie kladla na evropskou scénu. Vedle nesporných muzikantských kvalit je více než symbolické například pozvání polsko-ukrajinského seskupení DagaDana. Už 14 let ho vedou dvě fenomenální zpěvačky Daga Gregorowicz a Dana Vynnytska. Nad akustickou rytmikou (Mikołaj Pospieszalski a Bartosz Nazaruk) vytvářejí originální předivo nejen z hlasů, ale také s využitím digitálních efektů a klávesových nástrojů. V hudbě přirozeně překračují hranice mezi jazzem, elektronikou a lidovou hudbou.

Dramaturgie festivalu ostatně projíždí jazzovou Evropou pěkně křížem krážem. Španělské Caminero Trio, vedené basistou Pablem Martínem Caminerem, nabídne inspiraci flamenkem. Ovšem netradičně bez kytary. Přetavenou pro zvuku klavírního tria. Jazz se středomořským temperamentem zahraje kvarteto italského pianisty Lorenza De Finti. Francouzský Nota Bene Quintet se zpěvákem Rémim Bonettim se zase zaměřuje na vokální, s písničkářstvím koketující podobu současného jazzu.

Od nejbližších sousedů zavítají na BJF renomovaný polský skladatel a pianista Krzysztof Kobyliński (spolupráce Trilok Gurtu, Branford Marsalis, Randy Brecker, zakladatel a ředitel festivalu Palmjazz Gliwice), který se představí v sólovém recitálu. Rakouský sextet kytaristy Christiana Havla dorazí se svým americkým „stálým hostem“, americkou zpěvačkou Lori Williams (řada diváků bude tento projekt znát třeba z JazzFestBrno 2018). Chybět nebude ani klasik slovenského jazzového zpěvu Peter Lipa.

Dění na domácí scéně (píšeme „domácí“, ale samozřejmě přirozeně provázané se scénou mezinárodní) budou letos na BJF reprezentovat výtečně muzikantsky i lidsky sehrané nadnárodní kvarteto Invisible World Tomáše Lišky, kytarista Adam Tvrdý s triem, česko-slovenské Otto Hejnic Trio a fenomenální, nádherně nezařaditelná zpěvačka a houslistka Iva Bittová v duu s talentovaným synem, klávesistou Antonínem Fajtem. Opět také dojde na ceremoniál předání ceny ve skladatelské soutěži OSA (v Praze 12. července). A vstup na koncerty je jako každoročně zdarma.

Program BJF 2022

11. 7. Praha, Staroměstské náměstí – Julian Lage Trio, DagaDana, Iva Bittová & Antonín Fajt

12. 7. Praha, Staroměstské náměstí – Lorenzo De Finti Quartet, Caminero Trio, Krzysztof Kobyliński

13. 7. Plzeň, nádvoří Nové scény DJKT – Caminero Trio, Lorenzo De Finti Quartet, Krzysztof Kobyliński

14. 7. Liberec, Náměstí Dr. E. Beneše – DagaDana, Nota Bene Quintet, Adam Tvrdý Trio

15. 7. Hluboká nad Vltavou, Nám. Čsl. armády – Nota Bene Quintet, Peter Lipa Band, Markus Schieferdecker Quartet

16. 7. Domažlice, Zahrada pod Chodským hradem – Peter Lipa Band, Markus Schieferdecker Quartet, Otto Hejnic Trio

18. 7. Brno, Náměstí Svobody – Christian Havel Sextet feat. Lori Williams, Tomáš Liška Quartet, Peter Lipa Band

19. 7. Brno, Náměstí Svobody – Steve Coleman And Five Elements, DagaDana, Milan Svoboda Quartet

Spustit audio