Česká televize zmapovala fenomén vinylů

27. únor 2023

Historii vinylových desek mapuje nejen nový dokument České televize, ale také nová výstava v pražském Popmuseu.

Nosič, na který ani v době digitálních technologií nedá řada posluchačů dopustit - to je gramofonová deska, často také označovaná za vinyl. Nový dokumentární film Vinyl vypráví o její historii v českých zemích od období první republiky až po současnost. ČT Art jej odvysílá v premiéře 8. března.

Příběh představuje genezi nahrávacího průmyslu výroby gramodesek včetně osudů soukromých i státních hudebních společností a jejich producentský vztah k výrobě gramofonových desek. Odhaluje zákulisí producentství, vývoj nahrávacích a lisovacích technologii, ukazuje vývoj studiového nahrávání hudby, vývoj marketingu a prodeje, fenomén sběratelství i designu alb jako svébytného výtvarného žánru.

„Ve filmu se zaměřujeme zejména na dvě výrazné hudební epochy minulosti, tedy na 30. a 60. léta minulého století. Ukazujeme tak i přechod výroby od šelakových po vinylové desky a zaměřujeme se na současný návrat fenoménu v posledních dvaceti letech,“ představuje snímek jeho režisér Pavel Jirásek.

„Období první republiky symbolizují vydavatelství Ultraphon nebo Esta, zásadní je bezesporu hudebník a vydavatel R. A. Dvorský. Prostřednictvím unikátních dobových archivů a výpovědí odborníků sledujeme historii vydavatelství Supraphon a Panton, které spolupracovaly se začínající gramofonkou v Loděnici,“ dodává režisér.

V 60. letech se rodí vinylová deska jako artefakt, jejíž přebal se stává hodnotným uměleckým dílem. Pamětníci také vzpomínají na období komunismu, kdy cesta k albu zahraničního interpreta vedla přes vinylové burzy nebo dovoz ze zahraničí.

„Mimo klíčová historická období ukazujeme začátky tohoto zmrtvýchvstání spojené s taneční scénou, kdy fenomén vinylové desky zažívá velkolepý comeback napříč generacemi. Ve filmu vystupují klíčové osobnosti spojené s tímto tématem, mezi něž patří Zdeněk Pelc, Petr Ostrouchov, Pavel Klusák a další,“ doplňuje dramaturg Martin Polák. Upřesňuje, že současnou praxi v produkci vinylové desky film dokumentuje na procesu nahrávání, masteringu a listování nové nahrávky kapely legendární taneční kapely Mydy.

Čtěte také

Současně s premiérou dokumentu Vinyl v pražském Popmuseu proběhne související výstava „V jako vinyl“. Výstavy o hudebních nosičích patří v programu pražského Popmusea ke stabilním položkám. K výstavám o licenčních albech (Cizí desky v zemi český, 2008), obalech hudebních nosičů (Zabal tu hudbu, 2019) a kazetách (Nahraj. Zabal. Vydej. Sám! 2022). Nyní Popmuseum přidává další článek řetězce.

„Výstava o vinylových deskách visela ve vzduchu už dlouho,“ říká Radek Diestler, jeden z kurátorů muzejních výstav. „Za prvé, vinyl prodělává už mnoho let úspěšný comeback. A nás pamětníky, co ho před třiceti lety vyprovázeli ve výprodejích na smetiště dějin, to těší.“

Výstava nahlíží fenomén vinylových desek z mnoha různých úhlů. Nahlédneme pod pokličku jejich výroby (na výstavě spolupracovaly GZ media – dříve Gramofonové závody Loděnice, jejichž neuvěřitelný příběh je jednou z vedlejších linií výstavy). Představíme si různé sběratelské špeky a speciality, někdy mimořádně obskurní (viděli jste někdy funkční gramodesku jako součást pokojíčku pro panenky?). Důležité i marginální české gramodeskové edice a zásadní i krátkodechá vydavatelství.

Vernisáž výstavy „V jako Vinyl“, spojená s předpremiérou dokumentu Vinyl proběhne v sídle Popmusea v kulturním centru Kaštan 1. března v 18:30.  Česká televize film odvysílá 8. března na ČT art ve 20:15.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio