Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzové desky roku, boduje Růžička a Barová

11. březen 2019

V anketě Českého rozhlasu Jazz o nejlepší jazzové album roku zvítězily novinky zpěvačky a cellistky Doroty Barové a saxofonisty Karla Růžičky. Podle přehledu Česká jazzová sklizeň 2018 však jazzových alb loni vyšlo méně, než v předešlých letech. Stáhněte si kompletní katalog!

„Tentokrát o rekordech mluvit nelze. Loni u nás vyšlo 39 jazzových desek, v roce 2017 to bylo o jedenáct kousků více,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz. „Podstatnější ale je, že scéna generuje řadu nových tváří a přináší originální projekty, které obstojí třeba i v zahraniční konkurenci,“ dodává.

Panel devíti hudebních publicistů a promotérů se tentokrát neshodl na jediné nejlepší jazzové nahrávce, stejný počet bodů totiž získala alba Doroty Barové i Karla Růžičky Jr. „Každé je jiné a každé úplně jinak naplňuje jakousi pomyslnou definici jazzu. U Růžičky je znát posun od staršího alba, žánrově se otevřel, už není tak ortodoxním jazzmanem. No a Barová je nadžánrovou osobností, které je jazzová škatulka jistě těsná, ale příliš si s tím hlavu neláme,“ říká k ocenění Vidomus.

Na druhém místě žebříčku se umístily slibné debuty pianisty Jana Kavky a zpěvačky Marty Kloučkové, známé z vokálního uskupení Skety. Posledním oceněným je saxofonista Pavel Zlámal – třetí místo získal za freejazzové album Tyče nevyhnutelné, loni se ovšem podílel na celkem čtyřech deskách.   

Prolistujte si katalog všech alb online:

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. V seznamu vydaných desek se potvrzují tendence předešlých let: ČR jako země silného jazzového mainstreamu (Viklický, Hejnic, Štveráček, Najponk) s občasnými odbočkami k folklórním inspiracím (nyní třeba Mantaban), elektronice (Zabelov Group) či free (kromě Zlámala výrazně i Michal Hrubý). „I tentokrát nechybí nostalgie a ohlížení po dobách minulých, které dokládá třeba monumentální komplet nahrávek Karla Vlacha,“ dodává Vidomus.

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si jej mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání si mohou napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Česká jazzová sklizeň 2018 – nejvýše hodnocená alba:

1. místo: Dorota Barová – Iluzja; Karel Růžička Quartet – Grace & Gratitude

2. místo: Jan Kavka Trio – Past Stories; Marta Kloučková Quartet – Loving Season

3. místo: Pavel Zlámal – Tyče nevyhnutelné

autor: ČRo Jazz

Související