Dorota Barová: Polština je pro mě při zpěvu jazykem první volby

5. říjen 2018

Dorota Barová působí jako violoncellistka, baskytaristka a zpěvačka v několika kapelách a projektech různých žánrů. Známe ji z dua Tara Fuki, z jazzového Vertiga, z kapely Kuzmich Orchestra nebo ze slovensko-české skupiny Tugriki. Řadu dalších jejích projektů a spoluprací představilo v roce 2012 kompilační album Dorota Barová Feat. Až nyní však Dorotě vychází první skutečně sólové album, nazvané Iluzja. Více se o něm dozvíte v říjnovém Rozhovoru měsíce.

Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzové desky roku, boduje Růžička a Barová

Karel Růžička Jr. a Dorota Barová – Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2018

V anketě Českého rozhlasu Jazz o nejlepší jazzové album roku zvítězily novinky zpěvačky a cellistky Doroty Barové a saxofonisty Karla Růžičky. Podle přehledu Česká jazzová sklizeň 2018 však jazzových alb loni vyšlo méně, než v předešlých letech. Stáhněte si kompletní katalog!

Na začátku rozhovoru Dorota Barová vypráví, že písně na sólové album jí „chodily tak nějak samy.“ Poslední rok, během nějž většina skladeb vznikla, považuje za velmi tvůrčí období. Původně vůbec nepřemýšlela o nějakém konceptu alba, ale když měla většinu skladeb hotových a skládala je za sebe v určitém pořadí, uvědomila si, že dohromady tvoří určitý příběh a dávají smysl.

Ke spolupráci Barová oslovila mimo jiné polskou rozhlasovou publicistku Teresu Drozdu, která má ráda českou hudbu a v polském rozhlase má pořad o české kultuře. Dorota vzpomíná: „Potkaly jsme se na festivalu v Lublině, kde jsem já hrála s Tara Fuki. Zeptala jsem se jí, jestli nepíše texty. Řekla, že píše, ale jen pro sebe do šuplíku.“

Nakonec jí však nějaké texty poslala a podle prvního z nich, nazvaného W białym domku, se původně mělo jmenovat celé album. Nakonec však zpívající violoncellistka přejmenovala jak píseň (na Wspomienia), tak album: „Výraz Iluzja, Iluze, dává smysl a vystihuje celek.“

Zpěvačka a cellistka Dorota Barová

Dorota Barová se narodila v Třinci a violoncello studovala na Ostravské konzervatoři. Jejím „jazykem první volby“ při skládání i zpěvu zůstává polština. V rozhovoru říká, že fanoušci si za ta léta zvykli, že zpívá polsky: „Dokonce když někde zpívám česky, jsou z toho překvapení. Po koncertech mi píšou, že se jim třeba líbila nějaká písnička, že textu rozuměli, ale nepochytili nějakou konkrétní pasáž.“ Vedle polštiny se Dorotě líbí také slovenština, kterou si vyzkoušela v kapele Tugriki se slovenskými spoluhráči.

Na sólovém albu Iluzja Dorotu barovou doprovázejí Miroslav Chyška na kytary a Jakub Vejnar na kontrabas, baskytaru a Chapman Stick. Jako host na albu hraje pianistka Beata Hlavenková. Na otázku, zda bude existovat koncertní verze kapely, Barová odpovídá, že základem bude opět trio s Chyškou a Vejnarem: „Moc se na to těšíme. Všichni tři máme zkušenosti s loopery a krabičkami, takže se budeme snažit přiblížit se bohatému zvuku alba.“

Podívejte se na klip k písni A może właśnie, který jsme odvysílali v exkluzivní premiéře.

Violoncello, na které Dorota hraje, má v triu pochopitelně jinou roli než například v duu Tara Fuki. „Cellu teď chybí role basy, protože tu převzal Kuba Vejnar. Takže se pohybuju uprostřed, co se zvuku týče. Hraju víc smyčcem, vytvářím plochy, je to jiné. U Tara Fuki jsme zvyklé se navzájem doprovázet v basových linkách, tady mám víc volnosti,“ říká hudebnice.

Vertigo účtovalo s minulostí: Sledujte záznam koncertu s Lenkou Dusilovou

Dorota Barová, Marcela Bárta, Oskar Török

Průřez starší tvorbou i zcela nové skladby přinesl mimořádný koncert k 15. výročí skupiny Vertigo (4. října). Sledujte záznam celého vystoupení ve vysokém rozlišení!

V další části rozhovoru je řeč o triu Tellemarkk, které tvoří s Pavlem Hrubým (saxofony, basklarinet) a s Tomášem Reindlem (tabla, perkuse, elektronika). Sama do této kapely, založené hodně na improvizaci, přispívá hudebními tématy.

„O výsledných formách skladeb se bavíme dohromady, aby ta deska byla zvukově zajímavá,“ říká s tím, že koncertní podoba tohoto projektu je zcela jiná. Zatímco deska je víceméně archivní záležitost a všichni tři muzikanti se na nahrávání pečlivě připravili, na koncertech se mnohem víc improvizuje.

Tellemarkk je trio na pomezí world music, elektronické hudby, jazzu, improvizované hudby a dalších žánrů. Jenže těžko zařaditelné je i Dorotino sólové album. V rozhovoru autorka říká:

Na čem dělá... cellistka Dorota Barová

02700556.jpeg

Jazzovému publiku je hráčka na cello a zpěvačka Dorota Barová známá především z kapely Vertigo, kde již nějakou dobu působí nejen jako host, nýbrž jako regulérní člen. Její žánrový záběr je však mnohem širší. Vidět a slyšet ji můžeme v řadě různých formací a to i dnes, kdy se stará o malého syna.

„Dávala jsem písně poslouchat kamarádům muzikantům v autě, když jsme se bavili o žánrech, a ptala jsem se jich, jestli by mi uměli říct, co to vlastně je. Já totiž proplouvám vším, co mě baví, a to, co píšu, je tedy taková všehochuť. Někdo říká, že je to ambientní alternativní píseň, já myslím, že je tam slyšet i world music. Ale říkám tomu písničky, žánr pro mě důležitý není.“

Rozhovor měsíce s Dorotou Barovou vedl Milan Tesař (Radio Proglas). Součástí pořadu jsou skladby z alba Iluzja. Křest alba se uskuteční 8. října v klubu Jazz Dock v Praze.

autor: Milan Tesař
Spustit audio