Co chtějí jazzofilové pod stromeček: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 2

19. prosinec 2016

Co by tak jazzový fanda rád našel pod stromečkem? Co veze jazzový Santa na saních? (Jasně, my máme Ježíška, ale co se týče jazzu, určitě s americkým protějškem spolupracuje.) Co člověk, to jiný vkus, ale třeba vám následující tipy pomohou při výběru dárků milovníkům synkopované muziky a modrých tónů. Nebo „nenápadně“ přepošlete článek svým blízkým, třeba udělají radost vám samotným.

Stejně jako minule, podíváme se spíše po mimořádných vydáních a nahrávkách památných. Ne, že by „obyčejný“ nosič nebo oficiální download v kvalitním lossless formátu neudělal radost, ale dostatek tipů na zajímavé letošní tituly najdete i leckde jinde. Třeba i v naší rubrice Album týdne.

Limitované edice a trocha dobrého popu:

Norah Jones – Day Breaks Deluxe Edition (Blue Note, 2016)

K darování vybízejí i nová profilová alba v limitovaných edicích, byť rozšířené, luxusní verze se dočkají pochopitelně jenom komerčně potenciálně nejúspěšnější tituly (poštěstilo se to třeba staršímu jazz/hip hop/R&B albu Roberta Glaspera Rlack Radio Vol 2).

Letos vyšlo v limitované sérii třeba album Day Breaks vkusně popové, ale i jazzovým publikem vesměs dobře přijímané zpěvačky Norah Jones, která se navíc na aktuální nahrávce rozhodla vrátit k vlastním kořenům. A pokud k albu přibalíte i lístek na festival Colours of Ostrava (19. až 22. července), kde se Norah poprvé představí našemu publiku, uděláte jejímu ctiteli určitě radost.

Tipy pro jazzového Ježíška: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 1

03761255.jpeg

Co potěší jazzového fandu pod stromečkem? O co si napsat jazzovému Ježíškovi? O čem letos zvoní jazzové rolničky? Co člověk, to jiný vkus, ale třeba vám následující tipy pomohou při výběru dárků milovníkům synkopované muziky a modrých tónů. Nebo můžete udělat radost sami sobě.

Něco exkluzivního a „tradičního“:

Impulse! 1961–1974 (Impulse!/Verve/Universal, 2016)

Výpravný box set 25 CD provede posluchače historií jednoho z nejvýznamnějších jazzových labelů, založeného v roce 1960, prostřednictvím jeho nejpamátnějších nahrávek. Jde o velké hudební dobrodružství a věru posluchačsky reprezentativní výběr alb od velikánů jako Art Blakey, Max Roach, Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Gil Evans, John Coltrane, Keith Jarrett a mnoha dalších.

Billy Cobham – The Atlantic Years 1973–1978 (Rhino/Warner, 2015)

Doslova zlatý grál pro milovníky Billyho Cobhama. Osmialbový komplet nahrávek geniálního bubeníka (nejen) éry fusion vyšel už loni, ale pokud vašim potenciálním obdarovaným utekl, stále ještě je na trhu. V krabici pochopitelně nechybí legendární debut Spectrum (1973) či tituly Crosswinds (1974) a Total Eclipse (1974). Netřeba asi připomínat, že v těch dobách byli Cobhamovými hvězdnými sidemany například Jan Hammer, Michael a Randy Breckerovi, John Abercrombie nebo Ron Carter.

The Complete Dial Modern Jazz Sessions (Mosaic Records, 2015)

Firma Mosaic Records je specialistou na precizně vypravené jazzové box sety. Výše uvedený komplet 9 CD, shrnující zvukově ošetřené nahrávky legendární značky Dial Records, založené v roce 1946 a vydávající např. snímky Charlieho Parkera s podporou Dizzyho Gillespieho i mladého Milese Davise a dalších velikánů bebopové éry, uvádíme spíše jako zářný příklad.

Z bohaté nabídky luxusních „krabic“ Mosaic Records si snadno vyberete dle vkusu vašeho obdarovávaného. Co třeba 8 CD Chick Webb & Ella Fitzgerald Decca Sessions 1934-41? Nebo 9 CD The Complete Ahmad Jamal Trio Argo Sessions?

Jazzofil v rodině? Víme, čím ho obdarovat

Don Cheadle jako Miles Davis ve snímku Miles Ahead

Co by mohlo potěšit jazzofila pod stromečkem? Vydávání mechanických hudebních nosičů možná upadá, nicméně pár luxusnějších kousků, které zaujmou sběratele, milovníky limitovaných edicí a obsažných bookletů, se přece jen objevilo. A co lístek na vysněný koncert nebo výpravná publikace historických fotografií jazzových ikon? Přečtěte si pár vánočních tipů.

Něco pro milovníky vinylů:

Betty Davis – The Columbia Years 1968–1969 (Light in the Attic/Columbia, 2016)

Záslužný vydavatelský počin zpřístupnění archivních nahrávek Betty Davis, někdejší manželky Milese Davise, ale hlavně brilantní zpěvačky se zaměřením na soul i funk, je dostupný také na limitované 3 LP edici s vloženým plakátem. Ještě raritnější „zlatem kolorovaná“ verze je již vyprodána, ale i „obyčejná“ potěší.

Avishai Cohen – Into the Silence (ECM, 2016)

Na vinylu pochopitelně nevycházejí jenom reedice klasických kusů, jako v minulém díle vánočních tipů vychvalované reprinty z dílny Blue Note. Stále častěji doprovázejí „černá“ LP i virtuální a CD mutace novinek. Namátkou se můžete pod stromečkem pokochat (a ucho potěšit 24bitovým masteringem) ukázkou z produkce kultovní značky ECM, novým albem trumpetisty Avishaie Cohena.

Něco pro čtenáře:

Petr Koura: Swingaři a potápky v protektorátní noci (Academia, 2016)

Jazz samozřejmě není jen hudba, ale také životní styl a „světový názor“. Díky svojí svobodomyslné povaze se hudba jazzového okruhu často stávala symbolem protestu. Bylo tomu tak i u nás za dob protektorátu, kdy swingový rytmus okouzlil část mladé generace natolik, že se semkla v první zdejší městskou subkulturu. Kulturně historická studie Petra Koury je prvním skutečně obsáhlým a odborným zpracováním zajímavého fenoménu. Předmluvu nemohl napsat nikdo jiný než Josef Škvorecký.

Pozvěte na koncert:

Říká se, že nejlepším dárkem je zážitek. A těch potenciálně silných koncertních zážitků se blíží celá řada. Lístky na tyto koncerty jsou již v prodeji:

Kenny Garrett – 28. února, Dům hudby, Plzeň

Do Česka znovu přijede saxofonista, který s oblibou propojuje náročnější současné kompozice s hudbou až jásavě taneční. Vzhledem k obsahu aktuální desky Do Your Dance! čekejme spíše druhou ze zmíněných muzikantských poloh.

John McLaughlin – 5. března, Forum Karlín, Praha

Legenda jazzrocku se k nám vrátí s kapelou The 4th Dimension. Díky zdejším koncertům známe dvě tváře virtuózního kytaristy. Tu indicky meditační i žhavě fúzující. Koncert The 4th Dimension v Lucerně roku 2008 patří k nezapomenutelným zážitkům a budí velkou zvědavost, kam se McLaughlinova sestava posunula.

Pat Metheny – 4. června, Formu Karlín, Praha

Další návrat velikána. Populární kytarista a skladatel tentokrát přijede s neokoukanou sestavou Linda Oh (původem malajská basistka, kterou si v minulosti vybral jako sidewoman třeba experimentující trumpetista Dave Douglas) a Gwilym Simcock (britský pianista, známý profilovými alby u labelu ACT). Obsazení doplní „starý známý“ nejen z Methenyho kapel Antonio Sánchez.

Jazz Meets World

Zajímavý program nabídne i koncertní řada Jazz Meets World, v rámci které zahrají i představitelé stále neoposlouchané a invenční skandinávské scény. Konkrétně bubeník Emil Brandqvist, který se svým triem přijede 22. března do pražské Novoměstské radnice. A o pár dní později, 28. března, vystoupí na stejném místě saxofonista Marius Neset s kapelou.

Spustit audio