Tipy pro jazzového Ježíška: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 1

12. prosinec 2016

Co potěší jazzového fandu pod stromečkem? O co si napsat jazzovému Ježíškovi? O čem letos zvoní jazzové rolničky? Co člověk, to jiný vkus, ale třeba vám následující tipy pomohou při výběru dárků milovníkům synkopované muziky a modrých tónů. Nebo můžete udělat radost sami sobě.

Fyzické nosiče jsou sice na ústupu, ale pořád patří k tradičním dárkům. Pokochat se alespoň pod stromečkem něčím „hmatatelným“ a při poslechu zalistovat bookletem, to udělá sběratelům radost. Zvláště pokud jde o luxusní vydání. Byť nejdůležitější je pochopitelně samotná hudba a dárkový poukaz na oficiální stažení také zahřeje. Podívejme se alespoň na pár titulů, volně rozlišených podle témat, nálad či (sub)žánrů, které považujeme za velmi dobré.

Něco nadžánrového:

Ibrahim Maalouf: Live Tracks 2006 – 2016 (Impulse!, 2016)

Pokud zamýšleného obdarovaného nadchly koncerty Ibrahima Maaloufa, proslulé energií, neopakovatelnou atmosférou a samozřejmě originální hudbou s invenčním využitím orientálních postupů i rocku, neměl by ho pod stromečkem zklamat sestřih živých záznamů, vydaný na dvojdiskovém kompletu CD a DVD. A pokud má jít o dárek exkluzivnější, můžete přibalit také limitovanou verzi alba na 2LP, vylisovaných na barevném vinylu.

Co chtějí jazzofilové pod stromeček: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 2

Norah Jones

Co by tak jazzový fanda rád našel pod stromečkem? Co veze jazzový Santa na saních? (Jasně, my máme Ježíška, ale co se týče jazzu, určitě s americkým protějškem spolupracuje.) Co člověk, to jiný vkus, ale třeba vám následující tipy pomohou při výběru dárků milovníkům synkopované muziky a modrých tónů. Nebo „nenápadně“ přepošlete článek svým blízkým, třeba udělají radost vám samotným.

Něco exkluzivního a „klasického“:

Miles Davis – The Definitive Miles Davis at Montreux DVD-Collection (Eagle Vision, 2011)

Zvláště v roce géniových dvojích kulatin nelze přehlédnout některý z box-setů, věnovaných dílu Milese Davise. Například starší, ale precizní komplet deseti DVD se záznamy z koncertů na Montreux Jazz Festival, pořízenými v letech 1973 až 1991.

Živé snímky doplňuje série rozhovorů o Davisovi, třeba s Herbiem Hancockem. Netřeba asi připomínat, že kolekce obsahuje i legendární snímek z vystoupení nečekaně věnovaného památce Gila Evanse. Trumpetista, který se málokdy ohlížel za minulostí, odehrál poctu příteli a spolupracovníkovi necelé tři měsíce před smrtí.

John Coltrane: The Atlantic Years in Mono (Rhino/Warner Music)

První sérii letošního kompletu 6CD sice „znehodnotilo“ několik faktografických chyb, nicméně souhrnné vydání legendárních titulů Giant Steps (1960), Olé Coltrane (1961) či The Avant-Garde (s Donem Cherrym, nahr. 1960), se zvukem autenticky zrestaurovaným do jednoho kanálu, prostě zprostředkovává jednu z důležitých kapitol základního jazzového vzdělání.

Pakliže chcete obdarovaného potěšit ještě silnějším pocitem autentičnosti a sběratelským kouskem, objednejte vydání box setu na šesti vinylových LP a s „bonusem“ v podobě sedmipalcového singlu.

Něco pro milovníky vinylů a „tradicionalisty“:

Sheila Jordan – Portrait of Sheila (Blue Note, 2016)

I letos pokračoval legendární label Blue Note v reedicích památných titulů na vinylových faksimiliích. Krom slavného debutu zpěvačky Sheily Jordan, původně vydaného v lednu 1963, udělal v roce 2016 sběratelům radost dalšími čtyřmi LP, například titulem Let ‘Em Roll (1965) varhaníka Big Johna Pattona v sestavě mj. s kytaristou Grantem Greenem.

Jazz at the Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis – Live in Cuba (Blue Engine Records, 2016)

Letos vydaný 4 LP Box Set (navazující na loňskou edici na 2CD) se ohlíží za třemi večery roku 2010, kdy se Jazz at the Lincoln Center Orchestra rozparádil v havanském Teatro Mella. I když jsme nebyli při tom, nahrávka prozrazuje, že tahle oslava souznění severoamerické a afro-kubánské jazzové tradice padla na úrodnou půdu.

Jazzofil v rodině? Víme, čím ho obdarovat

Don Cheadle jako Miles Davis ve snímku Miles Ahead

Co by mohlo potěšit jazzofila pod stromečkem? Vydávání mechanických hudebních nosičů možná upadá, nicméně pár luxusnějších kousků, které zaujmou sběratele, milovníky limitovaných edicí a obsažných bookletů, se přece jen objevilo. A co lístek na vysněný koncert nebo výpravná publikace historických fotografií jazzových ikon? Přečtěte si pár vánočních tipů.

Něco duchovního:

Dhafer Youssef – Diwan of Beauty and Odd (Okeh Records, 2016)

Newyorská deska tuniského zpěváka s hlasem vypůjčeným od andělů a virtuózního hráče na oud dokáže snad povznášet do jiných rovin reality i nevěřící Tomáše. Upřímnost písní a jejich podání jde do morku kostí a hlavně, nutí k přemýšlení o skutečném lidství, bez bariér, záští a nedorozumění. Za Tiché noci i kdykoliv jindy.

Něco vokálního z jazzu i popu:

Gregory Porter – Take Me to the Alley (Blue Note/Universal Music, 2016)

Gregory Porter možná nepřekonal svoje předchozí alba, ale pověst svrchovaného zpěváka a písničkáře s výborným vkusem bez problému obhájil. Navíc tohle album zůstane pro české fanoušky památné už jen díky účasti Ondřeje Pivce.

Něco pro diváky aneb dokument na DVD:

Pára nad řekou (Bontonfilm, 2016)

Na DVD již vyšel dokument Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa Pára nad řekou, jehož obsah či spíše poslání v mnohém přesahuje pouhou sondu do osudů Laca Décziho, L’ubomíra Tamaškoviče a Jána Jankejeho. Není vánočně optimistický a bezstarostný, ale právě v tom je jeho cena.

Něco pro čtenáře:

Mervyn Cooke: Kronika jazzu (Euromedia / Knižní klub, 2016)

V češtině vychází publikací o jazzu jako příslovečného šafránu (nebo jako štědrých večerů za rok), proto si určitě zaslouží pozornost výpravná publikace Kronika Jazzu, jejíž překlad letos vyšel v edici Universum.

Dokáže potěšit jak jazzofila – začátečníka, protože jednoduše a přehledně shrnuje vývoj žánru i profily zásadních muzikantů, tak jazzového znalce, protože opakování je matka moudrosti, nikdo nikdy neví všechno a nadchnout mohou i zajímavé detaily či bohatá obrazová dokumentace knihy.

Mike Evans: Vinyl – Umění výroby desek (Slovart, 2016)

Obrazová publikace, která může potěšit nejen jazzové příznivce, ale audiofily obecně. Autor sleduje hned několik linií: Vývoj klasického média, na které se psala či spíše ryla a lisovala většina dějin hudebního průmyslu, od šelaku a různých formátů k „moderní“ LP desce. Dějiny zásadních hudebních vydavatelství. Atypické edice a luxusní vydání. A v neposlední řadě nejslavnější výtvarné práce pro obaly gramofonových desek.

Něco pro milovníky živé muziky:

Skvělým dárkem může být samozřejmě také vstupenka na koncert. Tradičně vynikající program nabízí například JazzFestBrno. Chcete-li udělat velkou radost, v prodeji je luxusní permanentka.

Ale nadšení určitě vyvolá i lístek na kamerunského virtuózního basistu a přesvědčivého zpěváka Richarda Bonu, který tentokrát, 4. dubna 2017, přiveze do ČR a brněnského Janáčkova divadla svůj latinskoamerický projekt Mandekan Cubano. Tedy pokud má potenciální obdarovaný rád přesahy do world music a živelnou roztančenost hudby.

Milovníky bubenického umu zajisté nezklame koncert amerického hráče Steva Gadda (23. dubna, Sono Centrum), který se proslavil nejen v jazzu, ale i natáčením s písničkářem Paulem Simonem či kytaristou Erikem Claptonem. A už vůbec nemůže urazit pozvání na setkání s legendou legend. Chick Corea se tentokrát, 4. května v Bobycentru, představí v hvězdném triu s Eddiem Gomezem a Brianem Bladem.

Po dalších vstupenkách, které by měly pod stromečkem potěšit, i dalších potenciálních dárcích, výjimečných titulech na CD i starém dobrém vinylu, se podíváme ve druhé části článku. Aneb „pokračování příště“.

Spustit audio