Colours of Ostrava láká na jazz

10. leden 2019

Festival Colours of Ostrava svůj letošní program odhaluje postupně, už teď je ale jasné, že si v něm přijdou na své i příznivci jazzu. Do Ostravy přijede japonská klavíristka Hiromi, italský trumpetista Paolo Fresu, britský experimentální saxofonista Shabaka Hutchings s formací Sons of Kemet nebo norský trumpetista Mathias Eick.

„Takto skvěle obsazený žánr jazzu jsme v historii Colours of Ostrava ještě neměli – co jméno, to velká osobnost. Ať už půjde o Hiromi, jejíž divoká virtuózní hra na klavír je považována za ‚přírodní‘ zázrak, nebo o nezařaditelné Sons of Kemet se dvěma bubeníky navíc,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Pianistka a skladatelka Hiromi Uehara s neuvěřitelnou snadností propojuje jazz s klasikou, rockem i dalšími žánry. Spolupracovala s vynikajícími hudebníky: s Triem Stanleyho Clarka získala Grammy, s Chickem Coreou nahrávala i koncertovala a s baskytaristou Anthonym Jacksonem a bubeníkem Simonem Phillipsem tvoří The Trio Project. Oslnivá jsou i její sólová vystoupení.

Sardinského trumpetistu Paola Fresu obdivují jazzmani z celého světa: Dave Douglas, Uri Caine, Carla Bley, John Zorn, Ralph Towner, Dhafer Youssef, Nguyen Lê nebo Bill Frisell. Svůj Devil Quartet založil Fresu v roce 2004 a spolu s kytaristou Bebem Ferrou, kontrabasistou Paolinem Dalla Portou a bubeníkem Stefanem Bagnolim se propracovali k čistě akustickému, doslova až magickému zvuku, se kterým oslňují po celém světě.

Shabaka Hutchings a jeho Sons of Kemet patří k vrcholným velvyslancům britské jazzové rebelie. S hráčem na tubu Theonem Crossem a dvěma bubeníky (Tom Skinner a Eddie Hickse) spojují jazz v experimentálních kombinacích s hip hopem, grime, punkem, afrobeatem, dubem, africkou diasporou, karibským calypso, ska i karnevaly. Na Colours se představí v ojedinělé verzi XL: se dvěma bubeníky navíc.

Norský trumpetista Mathias Eick je považován za skladatele otevřeného mnoha vlivům, jasně rozpoznatelného pro své atmosférické, melancholické melodie. Od samého začátku získal důvěru producenta Manfreda Eichera z vydavatelství ECM, ačkoliv se Eickovo dlouholeté působení ve skupině Jaga Jazzist nebo hostování u psychedelických post-rockerů Motorpsycho s estetikou ECM míjelo.

Album Ravensburg, na kterém poprvé v kariéře zpívá, nazval po rodišti své babičky a inspirací se mu stala rodina, děti a přátelé. Na Colours ho doprovodí výtečná kapela: baskytarista Audun Erlien, bubeník Torstein Lofthus, klavírista Andreas Ulvo a houslista Håkon Aase.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio