DR Bigband a Eivør Pálsdóttir, Kodaň, 2011

11. leden 2012

Sobota 14.1. – Euro Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – záznam koncertu z koncertní síně Dánského rozhlasu, Kodaň, 2011

Dánský rozhlasový bigband patří k nejzajímavějším velkým jazzovým tělesům v Evropě. Záznam koncertu se zpěvačkou Eivør Pálsdóttir pak můžete brát jako pozvánku na dva pražské koncerty DR Bigbandu 24. a 25. ledna.

Jak už jsme dříve informovali, DR Bigband v Praze odehraje dva koncerty – jednak se zpěvačkou Sinne Eeg a trumpetistou Gepardem Presence na Pražském hradě a o den později s Johnem Scofieldem v Rudolfinu. Na Euro Jazzu tuto sobotu odvysíláme záznam jeho koncertu s Eivør Pálsdóttir (1983), zpěvačkou původem z Faerským ostrovů.

Eivør Pálsdóttir je písničkářka s rozšířeným polem působnosti od jazzu přes folk a country až ke křesťanské hudbě. Kritici ji občas srovnávají s Björk a je pravda, že na Islandu má skoro stejnou popularitu jako její protějšek. Na rodných Faerech je uznávanou muzikantkou a po proniknutí její hudby do Dánska se stala známou po celé Evropě i severní Americe.

02529019.jpeg

Pálsdóttir studovala klasickou hudbu a jazz na konzervatoři v Reykjavíku. K Islandu má ostatně bližší vztah: nejen, že tu koncertuje, ale v roce 2003 zde byla nominována na islandskou obdobu Grammy, a to rovnou ve třech kategoriích (cena se obvykle uděluje pouze islandským umělcům).

Její spolupráce s DR Bigbandem má delší historii, vždyť ke 40. výročí orchestru vyšla jejich společná deska Trøllabundin (2006), která umě kombinovala jazz se skandinávským folkem.

Mezi sólisty DR Bigbandu figurují přední dánští hráči, kteří sice svou cestu za hranice své země teprve hledají, v Dánsku však již dávno excelují sólovými alby. Patří k nim například saxofonista Lars Møller, který na své desce Phobia (2010) zajímavým způsobem experimentoval se čtvrttónovým systémem, nebo trumpetista Mads la Cour, jehož poslední deska Elektro (s Johnem Tchicaiem) byla nominována na dánskou obdobu Grammy.

DR Bigband není pro české posluchače neznámý – připomeňme, že v roce 2010 zde orchestr odehrál tři koncerty s bluesmanem Robbenem Fordem. Do Prahy přijíždí se čtyřmi (!) čerstvými nominacemi na Grammy (všechny za loňské album s Randy Breckerem).

DR Bigband a Eivør Pálsdóttir, Kodaň, 2011 DR Bigband Steen N. Hansen – dirigent Eivør Pálsdóttir – zpěv, kompozice

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.