Ed Partyka a Bigbandtronics: Vychází oslnivé spojení big bandu s elektronikou

25. květen 2012

Jazzový big band a soudobou taneční elektroniku spojil americký dirigent Ed Partyka na novém albu Bigbandtronics – Prague Edition. Ve spolupráci s hráči mladé české jazzové generace navazuje na podobně ambiciózní spojení JOČRu a Blue Effectu v 70. letech (Nová syntéza).

Na rozdíl od tehdejšího projektu s rockery jsou spolutvůrci dnešního zvuku známí spíše z elektronické oblasti: členové německé nu-jazzové formace nuBox Alois Kott a Peter Eisold. Bigbandovou jednotku tvoří česko-slovenský Concept Art Orchestra.

Podívejte se na klip k albu:

Společně na CD Bigbandtronics – Prague Edition představují cyklus zbrusu nových skladeb pod souhrnným názvem Six Movements of Sonification, které kombinují elektronickou taneční hudbu se zvukem jazzového orchestru.

Pražská šestka představí svoje skladby v podání Concept Art Orchestra

Trumpetistka Štěpánka Balcarová

Šest mladých jazzových skladatelů a plně autorská tvorba pro big band – to je The Prague Six. Dlouhodobější projekt má premiéru v sobotu 1. března.

„Čím jsem starší, tím víc studuji historii jazzu. Na druhé straně ale miluji experimenty, a proto je pro mě neskutečně zajímavé kombinovat elektroniku s big bandem, nově integrovat sóla a improvizaci do předem zkomponované hudby.“

„Myslím si totiž, že vedle historie je velmi důležité vždy posouvat hudbu dopředu, vytvářet nové zvuky – což je budoucnost bigbandové hudby,“ vysvětluje dirigent projektu Ed Partyka, který dlouhodobě působil ve slavném Vienna Art Orchestra.

Autory všech kompozic jsou kontrabasista Peter E. Eisold a bubeník Alois Kott, kteří se zabývají propojením hudební elektroniky s jazzem již od 80. let. Jako členové německého kvarteta nuBox vystupují od roku 2008 také s jazzovými orchestry (např. HR Bigband).

Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra: Streamujte koncert sloučeného mezinárodního big bandu

Ed Partyka, Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra

Poslechněte si záznam vystoupení jazzového tělesa, které vzniklo spojením českého Concept Art Orchestra a rakouského Graz Composers Orchestra. ČRo Vltava ho zaznamenal 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock. Diriguje Edward Partyka.

Album Bigbandtronics – Prague Edition je přitom již druhou nahrávkou mezinárodního seskupení Concept Art Orchestra (eponymní CD z roku 2011 se věnovalo interpretaci skladeb Charlese Minguse).

Tento big band sestavil Ed Partyka v době svého působení na prestižní Hudební akademii v Katovicích (PL). Členy tehdy byli Partykovi studenti z Polska, České republiky a Slovenska.

„Myslím si, že jazz v Evropě, a vlastně každá země, má svůj vlastní zvuk a ve větších zemích jako je Německo existují dokonce regionální rozdíly: jazz v Berlíně zní jinak než jazz v Kolíně nad Rýnem. Díky mé pedagogické zkušenosti vím, že ve střední Evropě vyrostla úžasná generace mladých jazzmanů,“ říká Partyka.

Poslechněte si rozhovor s dirigentem Edem Partykou:

Aktuální sestava, která nahrála právě vycházející CD, je složena z dnešní generace třicátníků, jež patří mezi nejvýznamnější představitele současné české a slovenské jazzové scény (jako Ondřej Štveráček, Oskar Török, Jan Jirucha, Štěpánka Balcarová, Vít Křišťan atd.). „Jsou skvělí. Myslím si, že v následujících deseti letech to budou velmi dobře známá jména evropské i světové scény,“ dodává dirigent.

Spojení Concept Art Orchestra s elektronickým nuBoxem protestuje proti všem zvyklostem tradičního big bandu a práce s jazzovými sóly. Rytmický základ zde zůstává pevný. K němu se však váží pregnantní riffy a elektronické samply vycházející z taneční hudby i sound artu. „Je to prostě nový sound, neobvyklý i pro většinu dnešních CD,“ píše v bookletu známý jazzový publicista Lubomír Dorůžka.

Peter Eisold z dua nuBox při natáčení alba Bigbandtronics s big bandem Concept Art Orchestra
autor: Petr Vidomus
Spustit audio