Eva Olmerová 90. Výběr ze zajímavých nahrávek

19. leden 2024

V neděli 21. ledna 2024 si připomínáme 90. výročí narození české jazzové zpěvačky Evy Olmerové. Odešla bohužel už před 31 lety, ale zůstala po ní řada zajímavých nahrávek. Výběr připravil Otakar Svoboda.

(…) Nikdo tě nezná, když jsi zrovna mimo, by se volně a příznačně dal přeložit název standardu Jimmieho Coxe z roku 1923, který po třeba Bessie Smith nazpívala Eva Olmerová. Na desku vydanou přesně před půlstoletím Artií. Už to samo byla tehdy událost – česká zpěvačka zpívá anglicky americké standardy. A možná právě okolnosti, tedy že se její kariéra v nejúspěšnější fázi odehrávala za komunistů, jí nejvíc ublížila. Měla parametry evropského rozměru. Mohla prorazit daleko šířeji. Mohla být prostě hvězda. Se vším, co k tomu v šedesátých a sedmdesátých letech patřilo. (…)

autoři: Otakar Svoboda , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • I/O

    Britský zpěvák a autor Peter Gabriel vydal po delší pauze nové album. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

  • Buried in the Hail

    Temné a tudíž věrohodné blues, tak by se dala označit novinka irského zpěváka, kytaristy a autora Doma Martina. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

  • Christmas With My Friends VIII

    Švédský trombonista, autor a zpěvák Nils Landgren se už poosmé vrací k vánočním skladbám. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.