Všechno nejlepší, Olmerko! Rozhlasový seriál Petra Jarchovského zachycuje mládí fenomenální zpěvačky

18. leden 2024

V neděli 21. ledna to bude rovných 90 let od narození mimořádné jazzové zpěvačky Evy Olmerové. A právě v neděli se na Vltavě začne vysílat třídílný rozhlasový seriál Petra Jarchovského Olmerka. Režisér Aleš Vrzák a představitelka hlavní role herečka Kateřina Marie Fialová v Mozaice přibližují podrobnosti.

Seriál zachycuje život Evy Olmerové od jejích zhruba třinácti do třiceti let. Jde tedy o určitou sekvenci jejího života. Jak se tato životní etapa hrála hlavní představitelce Kateřině Marii Fialové? „Zpočátku jsem si myslela, že je to sranda, protože když jsem si pustila Evu Olmerovou, tak jsem si říkala ježišmarjá, tohle já nemůžu. Většina těch písniček, které zpívala, jsou takové ty těžké, černošské, masité hudební a zpěvové verze. Říkala jsem si, že si nemohu udělat ostudu a že nemohu udělat ostudu ani Evě Olmerové. A potom, když jsme měli schůzku, tak mi bylo vysvětleno, že to bude od třinácti let. Tak jsem si řekla jo, dobrý, tak to je v pohodě. To i odpovídá tomu hlasu, to je všechno dobrý,“ směje se představitelka mladé Evy Olmerové z nového vltavského seriálu.

Životní osudy Evy Olmerové jsou plné karambolů, deprese, střetů s komunistickou mocí, alkoholu. To je poměrně známé. Méně se ví o jejích rodinných kořenech – věnuje se jim seriál? „Všechny tyto položky jsou v něm zastoupené a nějakým způsobem se tam objeví. Je třeba ještě říct, že herečky, které představují Evu Olmerovou, jsou dvě. Kateřina je v prvních dvou dílech, to je dejme tomu třináct až osmnáct let, a tu starší fázi života Evy Olmerové představuje skvělá herečka Lucie Polišenská. Obě mají za úkol projevit se i pěvecky,“ říká Aleš Vrzák a dodává: „Setkáváme se i se zázemím Evy Olmerové, což je v podstatě britská rodina, lidé, kteří se vrací z diplomatické služby z Anglie, asi bychom řekli taková high society rodina, která nás určitě překvapí v tom, kam pak Eva Olmerová začala svým životem plout.“

Jak Kateřina Marie Fialová vnímá osud Evy Olmerové? Jak se na ploše tří dílů podařilo zachytit zajímavý i rozporuplný charakter Evy Olmerové? A jak těžké bylo natočit písňovou složku seriálu? Poslechněte si celý rozhovor s herečkou Kateřinou Marií Fialovou a režisérem Alešem Vrzákem.

autor: nav
Spustit audio

Související