Jazzová perla Eva Olmerová. Vltava připomíná životní příběh fenomenální zpěvačky

Poslechněte si pořady věnované první dámě československého jazzu, která by 21. ledna oslavila devadesáté narozeniny. Kromě premiérové série Petra Jarchovského Olmerka v programu nechybí tematické Sedmé nebe a Album dne.

PROGRAM

  • 17. 1. / 19:00 Sedmé nebe s Martou Kloučkovou
    Čekej tiše

  • 19. 1. / 9:30 Album dne
    Eva Olmerová 90. Výběr ze zajímavých nahrávek

  • 21. 1. / 11:00 Radioseriál
    Petr Jarchovský: Olmerka /PREMIÉRA/

  • 22. 1. / 16:30 Akcent
    Hosté: Jana Koubková a Emil Viklický

Olmerka, obrazy ze života legendární zpěvačky

Třídílná série Petra Jarchovského představuje zrod velké hvězdy české hudební scény od dětských let po první výrazné úspěchy, ale také první propady a konflikty s režimem. Premiérový Radioseriál uvádíme 21. ledna od 11 hodin.

Eva Olmerová bude také tématem premiérového Akcentu, který vysíláme živě den po jejím výročí narození, tedy v pondělí 22. ledna. Jak na Evu Olmerovou vzpomínají její kolegové a kolegyně ? Čím byl její hudební projev výjimečný? A čím může inspirovat další generace? Saša Michailidis se ptá jazzové zpěvačky Jany Koubkové a jazzového pianisty a hudebního skladatele Emila Viklického. 

Čekej tiše

V Sedmém nebi Marty Kloučkové uslyšíte písně z několika sólových alb i hity, které jsou s její osobou a unikátní interpretací nadobro spjaty. Zazní i skladby méně známé.

Pro Album dne na 19. ledna připravil Otakar Svoboda výběr z řady zajímavých nahrávek Evy Olmerové. V pořadu se věnuje i době, kdy zpěvačka zpívala anglicky v době komunismu.

„Nikdo tě nezná, když jsi zrovna mimo, by se volně a příznačně dal přeložit název standardu Jimmieho Coxe z roku 1923, který po třeba Bessie Smith nazpívala Eva Olmerová. Na desku vydanou přesně před půlstoletím Artií. Už to samo byla tehdy událost – česká zpěvačka zpívá anglicky americké standardy. A možná právě okolnosti, tedy že se její kariéra v nejúspěšnější fázi odehrávala za komunistů, jí nejvíc ublížila. Měla parametry evropského rozměru. Mohla prorazit daleko šířeji. Mohla být prostě hvězda. Se vším, co k tomu v šedesátých a sedmdesátých letech patřilo,“ dodává autor pořadu.

Jazz-šanson-evergreen-big beat

Evu Olmerovou si můžete připomenout i ve starším Sedmém nebi Jiřího Černého. „Olmerová je nadána neomylným citem pro jazzové frázování a náladu skladby. Kdo se tím trochu zabývá, ví, jak je těžké vyjádřit hudební napětí právě v pomalých blues. Její hlas je neškolený a dokonale přirozený, víc než se tím slovem obvykle myslí. Eva Olmerová stojí bez rozpaků na křižovatce jazz-šanson-evergreen-big beat, neochotná přizpůsobit se čemukoliv, a naopak cokoliv si bezděčně přizpůsobující, schopná donutit i bigbeatové publikum poslouchat rock´n´rollové skladby v naprosto neočekávaném podání. Je zvláštní jako některé knihy: pro laiky hrubá a nemelodická, pro labužníky málo profesionální. Nikdy písně nearanžuje, zpívá je pokaždé jinak, podle okamžité nálady,“ přibližuje Jiří Černý zpěvačku v Sedmém nebi. 

Nejnovější články

Stránky