Fotoreport: ČRo Jazz Stage na United Islands už podeváté

4. červen 2019

Šestnáctý ročník festivalu United Islands of Prague zaplnil o víkendu ulice a parky pražského Karlína, navštívilo jej úctyhodných 45 000 lidí. Svou scénu měl na akci už podeváté také Český rozhlas Jazz, který v sobotu zakotvil na Lyčkově náměstí. Podívejte se na fotoreport!

Mottem známého multižánrového festivalu je především objevování nových hudebních tváří. O něco podobného se v rozhlasovém éteru snaží i Český rozhlas Jazz. „Letos jsme program soustředili do jednoho dne, zato jsme s koncerty začali už brzy dopoledne. Jsem rád, že si v parném dnu našly čas na jazz stovky nadšených posluchačů,“ shrnuje dramaturg ČRo Jazz, Petr Vidomus.

Podle něj bylo největším překvapením vystoupení tria uruguayského bubeníka Diego Pinery, který v Praze představil materiál k dosud nevydané desce. Úspěch sklidil i headliner Robocobra Quartet z Belfastu se recitujícím bubeníkem Chrisem Ryanem. „Říká se o nich, že je to fúze Franka Zappy, Charlese Minguse a Rage Against the Machine a myslím, že je to dost trefné,“ míní dramaturg.

Posluchači oceňovali dramaturgicky pestrý výběr také u vystupujících českých kapel. „Snažili jsme se o nástrojovou a stylovou rozmanitost. Folklórně-jazzový Mantaban, jazz-funkový objev Track Inspection, nu-jazzoví Zabelov Group... to jsou příklady jen některých projektů, které jsem chtěl na vlastní uši slyšet a jsem rád, že se to povedlo právě na naší scéně,“ říká Vidomus.

V rámci Mezinárodního dne dětí na scéně vystoupil také Jazz band Jindřicha Pavlíka, tvořený žáky pardubické ZUŠ. Pod vedením dirigenta Pavla Merty zahrál coververze Deep Purple, Ozzy Osbourna nebo třeba Stinga a Carlose Santany v jazzových úpravách.

Součástí jazzové scény byl letos také doprovodný program, putovní výstava Jazzová sekce 1971-1988, mapující historii a perzekuci této význačné organizace. Koncerty rozhlas nahrával a jejich záznamy bude postupně zařazovat do vysílání Českého rozhlasu Jazz.

autor: ČRo Jazz

Související