Groove z United Islands: Poslechněte si záznam koncertu tria Flying Hammond

25. květen 2019

V pořadu Jazz Club si tentokrát připomeneme atmosféru festivalu United Islands, ročníku 2018. Poslechněte si záznam koncertu svěžího jazz-funkového tria Flying Hammond varhaníka Ondřeje Kabrny, které loni v červnu vystoupilo na ČRo Jazz Stage.

Jambandové trio na sebe loni upozornilo několika klipy z Vily Štvanice. Hlavní protagonista střídá klavír, Hammond organ, syntezátory i Martenotovy vlny, a vytváří tak zajímavé zvukové koláže. Hudba tria (vedle Kabrny bubeník Jakub Nývlt a Kryštof Tomeček na basu a kytaru) je velmi dynamická, od naprostého pianissima až po rockové pasáže, a také tempově a formově je velmi originální a překvapivá.

V celkovém zvuku skupiny jsou slyšet nejrůznější hudební vlivy: jazz, rock, vážná hudba (Olivier Messiaen), vlivy Hammond varhaníků (Dr. Lonnie Smith) i velikánů jazzového klavíru, jako jsou Gonzalo Rubalcaba, Brad Mehldau či Keith Jarrett. Konkrétně na United Islands kapela zahrála také dvě skladby od Johna Scofielda (Jungle Fiction, So You Say).

ČRo Jazz Stage letos na United Islands najdete na Lyčkově náměstí (Praha–Karlín, 1. června). Vstup je jako tradičně zdarma.

Podívejte se na klip kapely Flying Hammond:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související