Fotoreport: Kneebody v Praze

27. říjen 2011

Progresivní americká formace Kneebody vystoupila 26. října poprvé v Česku. Přinášíme fotoreport z této akce. Středeční koncert v pražském Jazz Docku byl součástí (již třetího) evropského turné kapely

Kneebody má na svém kontě pět alb, z nichž to předposlední bylo nominováno na Grammy (Twelve Songs by Charles Ives, kde doprovází zpěváka Theo Bleckmanna). Jejich novinka You Can Have Your Moment, která vyšla u mnichovského labelu Winter & Winter, pak rozšířila spektrum jejich posluchačů také na starý kontinent.

Při prvním poslechu alb Kneebody zaujmou styčné body například s Douglasovou elektrickou formací Keystone (která hrála také na Jazzfestu Brno). Není to náhoda, protože klávesista Adam Benjamin je součástí nynější sestavy Keystone. Časopis Harmonie v recenzi posledního alba připomněl i jiné asociace: Joshua Redmana Elastic Band, hnutí M-Base (trumpetista Shane Endsley si prošel kapelami Steva Colemana), nebo třeba free-funkové pojetí elektrické kapely Underground Chrise Pottera. „Oproti němu kladou Kneebody mnohem větší důraz na „funk“ než „free“ a Wendelův saxofon se zdaleka nepouští do takových improvizačních dobrodružství, jako Potter,“ poznamenal autor článku.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio