Fotoreport: Na ČRo Jazz Festu zazářil Shai Maestro

23. listopad 2018

Sedmý ročník našeho festivalu nabídl pestrou žánrovou směs: mix jazzu a hip hopu české formace Zorba že ja Buddha, vrcholnou ukázku kapelové souhry v podání tria Shaie Maestra a na závěr intenzivní punk-jazz britských Get the Blessing. Podívejte se na fotoreport!

Naplněný pražský klub Jazz Dock nejprve rozpohybovali mladí čeští a slovenští muzikanti v rozšířené verzi projektu Zorba že ja Buddha. Netradiční obsazení kapely se dvěma bicími soupravami a dvěma baskytarami nebo JeNem Hovorkou coby MCem za klávesami zajistilo večeru intenzívní start.

Trio izraelského pianisty Shaie Maestra pak předvedlo, jak vypadá kapelní interakce a improvizace na té nejvyšší úrovni. Trojice volně prolínala skladby ze své poslední desky The Dream Thief se starším materiálem a improvizovanými plochami. Na skvělém vyznění setu měli nemenší podíl také Maestrovi excelentní spoluhráči: dánský basista Jasper Høiby a teprve 24letý izraelský bubeník Ofri Nehemya.

Večer zakončila bristolská formace Get the Blessing elektrickým jazzrockovým setem. Dva ze členů kapely hráli s triphopovými Portishead, jeden z nich také s Radiohead a i tentokrát jejich hudební zkušenosti vyplouvaly na povrch.

Všechny tři koncerty Český rozhlas Jazz nahrál a v průběhu příštího roku je postupně odvysílá.

autor: Jan Mazura
Spustit audio