Shai Maestro: Pianista z líhně Avishaie Cohena míří do Prahy

Bezpochyby hlavní hvězdou blížícího se ČRo Jazz Festu bude vystoupení izraelského pianisty Shaie Maestra. V klubu Jazz Dock zahraje 21. listopadu hlavně repertoár z nové desky The Dream Thief. Poslechněte si záznam pořadu Jazz Profil o této všestranné osobnosti současného jazzu!

Shai Maestro se narodil 5. února roku 1987. Na piano začal hrát v pěti letech a od počátku to byl vzorný a úspěšný student. Prestižní Thelma Yellin High School absolvoval s vyznamenáním a opakovaně v letech 2002 a 2003 zvítězil v izraelské národní soutěži jazzových souborů.

Čtěte takéČRo Jazz Fest přiveze pianovou špičku Shaie Maestra i britský punk-jazz

Jako student s mimořádným talentem, stipendista Americko-izraelského kulturního fondu, absolvoval pětitýdenní letní studijní program na bostonské Berklee College of Music, která mu nabídla stipendium i na kompletní denní studium. Maestro odmítl.

„To rozhodnutí bylo kombinací mé vnitřní intuice i hlasu mé mámy. Chtěl jsem opustit školu před maturitou, bylo mi nějakých sedmnáct let, a lákala mě představa, že přijedu na Berklee jako zázračné dítě.“

„Byla to máma, která mi řekla, abych to bral s rezervou, nejdříve odmaturoval a pak se tam teprve vypravil. Prokázala mi tak velkou službu, uvědomil jsem si, že mým posláním není na někoho dělat dojem, jako spíš hledat svou cestu k opravdovosti,“ vzpomíná Shai.

Shoda okolností tomu chtěla, že několik týdnů po tomto osudovém rozhodnutí Shaiovi zavolal kontrabasista Avishai Cohen, že hledá pianistu do svého tria. Po boku Cohena a bubeníka Marka Guiliany strávil Maestro plodných šest let, koncertováním po celém světě a na prestižních jazzových přehlídkách získal slušné renomé a figuruje na čtyřech Cohenových nahrávkách. Maestrovo piano je tak navždy spojeno s notoricky známými Cohenovými hity.

Shai Maestro už v ČR vystupoval vícekrát. Na ČRo Jazz Festu zahraje s bubeníkem Ofri Nehemyou a dánským basistou Jasperem Høibym. Detaily o akci se dozvíte zde.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.