Jazz do kapsy, díl 6: Improvizace

7. červen 2022

V dílu věnovaném improvizaci jsme vyslechli dva respektované jazzmany, saxofonistu Karla a rumunského basistu Cornelia Ovidiu. 

Saxofonista Karel v rubrice Rozhovor u klavíru neprozradil své pravé jméno, protože, jak říká, „trochu se bojím, že bych ztratil svůj poměrně pracně budovaný muzikantský kredit.“ Toto jsme respektovali, ovšem už nikoli jeho dodatečné přání, abychom některé pasáže našeho rozhovoru vystřihli.

Důležitý je se u toho tvářit suverénně a nedat na sobě nic znát.

Hudební improvizace je popisována jako jakási kompozice v reálném čase. Je to věc, která se hojně používala už v dávné minulosti. V ideálním případě vychází přímo z nitra muzikantovy duše a umožňuje mu ryzí hudební vyjádření bez jakékoliv svázanosti. Pokud tedy dostatečně cvičil a nebrzdí ho limity jeho hráčských schopností. 

V našem pořadu nahlédneme mnohem hlouběji do Karlovy muzikantské kuchyně a dozvíme se, co bylo jeho klíčem k úspěchu v mnoha mezinárodních jazzových soutěžích.

Do rubriky Lick týdne přijal tentokrát naše pozvání rumunský jazzový baskytarista Corneliu Ovidiu, který nám ochotně zahrál svůj oblíbený lick.  

Spustit audio

Související