Jazz do kapsy, díl 7: Scatujeme

14. červen 2022

V této epizodě se zaměříme na zásadní formotvorný prvek jazzového zpěvu, totiž tzv. scat. Naše pozvání přijali vzácní hosté, textař Honza Vrubný a zpěvačka Markéta Foukalová.

V rubrice Rozhovor u klavíru jsme vyzpovídali Honzu Vrubného, textaře, který scatové texty povýšil takřka na poezii. „Vždycky jsem rád psal a vymýšlel básničky a tak podobně. Ale klasická próza, poezie, nebo psaní písňových textů, to mi nikdy moc nešlo.

No, a když se pak na VOŠce otevřel obor Scatová textařina, tak jsem neváhal, protože mi bylo jasné, že to je něco pro mě,“ vzpomíná na své začátky nyní etablovaný scatový textař.

Ta dap, túúú, tádudádudap tau.

S Honzou Vrubným nahlédneme do jeho textařské dílny, poodhalíme specifika scatové textařiny a dojde i na Honzův nejnovější přírůstek, tedy premiéru aktuálního scatového textu.

V rubrice Lick týdne jsme se vypravili až do Karlína, za známou zpěvačkou, pedagožkou a mimo jiné frontwoman legendární najazzlé kapely Lanugo, Markétou Foukalovou. Ta nám nejen zascatovala, ale osvětlila i zásadní hudební pojem, tzv. fýliny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu