Jazz Sampler No. 59 ‒ Sbalte si jazz pod stan i na pláž

24. červenec 2019

Nový letní díl Jazz Sampleru přináší nálož hudebních experimentů i zhudebněnou chorvatskou a běloruskou poezii. Stahujte další porci jazzu zdarma!

Nels Cline se svým triem přinesou zvukový experiment a abstrakci v hudbě, Fantastic Swimmers zase free jazz s dechovou sekcí, Omni Optometrist sebereflektuje existenci své animy, tvořivou a chaotickou podstatu osobnosti. Se Skallop opět zabrousíte do vod zvukového experimentu, Commonplace Trio improvizovaně doprovodí rijeckého básníka, sextet pianisty Jacka McGruna představí avantgardní demo a Escape Tones v duu zhodnotí současné hudební trendy. 

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Nels Cline Trio Sad

Jedná se o album z roku 1998, v řadě čtvrté a poslední ve složení Nels Cline (kytara), Bob Mair (baskytara), Michael Preussner (bicí). Jak se na Bandcampu dočtete, jde o stylově rozmanitý počin. Některé z nahrávek lze spíše považovat za zvukový experiment vycházející z užití  kytarových efektů a volné improvizace, dle informací na webu jsou vyloženě demonstrací abstrakce v hudbě. Vedle toho jsou na albu umístěny i propracované kompozice, jako například Arrows. Pokud neholdujete hlasité hudbě (pár takových tracků se objeví hned v úvodu), proklikejte se dál v playlistu a určitě nebudete zklamáni. 

Fantastic Swimmers Concerto Grosso #15

Uskupení fantastických plavců z Běloruska existuje od přelomu tisíciletí a na Bandcampu pravidelně publikují záznamy ze studia nebo koncertů nazvané Concerto Grosso. Že se jedná o neškrobenou záležitost, napoví hned první nahrávka dechové sekce v prolínajících se barevných plochách s dominující příčnou flétnou. Na záznamu se ale objeví ještě dva druhy klarinetu a trumpeta. Kapele chybí kontrabas, složení doplňuje piano, perkuse a vokál zpívající v rodném jazyce. Duchem kapely Fantastic Swimmers je flétnista a klarinetista Viktar Siamaška, který organizuje sessions a freejazzové koncerty. 

Omni Optometrist Spirit of Anima

Plodný interpret publikuje alba ke stažení v intervalech několika měsíců. Své kompletní dílo poskytuje posluchači za dobrovolný příspěvek, takže na jeho profilu naleznete skutečně hodně hudby k letnímu poslechu. Za zmínku určitě stojí i pěkná grafika u většiny alb. Mitch Protheroe, americký hudebník původem z Pensylvánie, si skladby pro trio ve složení kytara, basa, bicí nahrává sám. Album je reflexí nevědomé femininní složky v mužské psychice, ovšem pokud byste čekali něžnost a dominanci melodičnosti, což by anima mohla evokovat, jste na omylu. Skladby jsou dynamické a nástroje vytížené, volného prostoru ve skladbách se nedostává. 

Skallop I Robot * * Live at The Blueberry Patch * *

Floridská skupina Skallop už v Jazz Sampleru jednou byla s titulem Singles. Mezitím stihli vydat další dvě nahrávky, a to Singles vol. 2 a záznam z koncertu nazvaný I Robot. Oproti Singlům, kde naleznete i patnáctiminutové tracky, jsou na živém albu kratší skladby. Skallop slibuje stoprocentně improvizovanou hudbu plnou efektů. Žánrově a trochu i zvukově připomínají slavné Kneebody, ale v tomto případě se jedná o oktet obohacený prací s lidským hlasem, potažmo rapem, což opravdu evokuje robotičnost. Navíc disponují perkusionistou. Live záznam, který stojí za to! 

Vojo Šindolić & Commonplace Trio Opća mjesta / Common Place

Vojo Šindolić je chorvatský básník a v improvizovaném doprovodu tří skvělých rijeckých hudebníků (saxofonisty a flétnisty Denise Razumoviće, trumpetisty a kytaristy Karla Iliće a bubeníka Edina Botiće) prezentuje na živé nahrávce z roku 2017 svou (s jednou výjimkou v rodném jazyce psanou) poezii, která je s malým úsilím přístupná i nám. Určitě vás pobaví intimní blues v kombinaci s lechtivou básní. V dalších případech se jedná o řízenou motivickou práci hudebníků. 

Jack McGrune Sextet The Experimental Years (Part I)

Synové Britských ostrovů pod vedením pianisty Jacka McGruna natočili krátké experimentální demo. V posledním tracku si poslechněte neotřelou instrumentální kombinaci bicích, kontrabasu, piana a zobcové flétny. Dle slov McGruna je potřeba neztratit chuť užívat si a objevovat, proto nahrál tyto kusy. A je to zábava. 

Escape Tones Essentials

Essentials jsou krátké nahrávky pracující se současnými hudebními trendy-fenomény. Pianista Nick McFarlad pracuje s možnostmi syntezátoru, bubeník Jeremy Trobaugh zase používá ill groove styl. Kromě toho do nahrávek zakomponovali a upravili mluvené slovo.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.