JazzFestBrno slibuje legendy i workshop pro děti

12. březen 2019

Osmnáctý ročník JazzFestuBrno láká na jazzrockové legendy Stanleyho Clarka nebo Johna McLaughlina. Novinkou je doprovodný program – elektro-jazzový večer Tension v klubu Praha v Brně, workshopy pro děti i putovní koncerty v Kyjově, Tišnově a Miroslavi.

Jazzoví příznivci se mohou těšit na pětadvacet koncertů, mezi nimi i na několik českých premiér, například na kalifornského trumpetistu Thea Crokera, který do své tvorby promítá svou lásku k funku, soulu a hip hopu. Vedle zahraničních hvězd se představí i domácí jazzová špička v čele s Jaromírem Honzákem, Milanem Svobodou, Štěpánkou Balcarovou a Michalem Nejtkem.

Festival letos zavítá do osvědčených sálů – do Sono Centra, Divadla Husa na provázku, Divadla na Orlí a klubu Alterna. „Pro koncerty Dianne Reeves a Johna McLaughlina jsme zvolili Janáčkovo divadlo, které po nedávné rekonstrukci získalo nejen vylepšený interiér, ale nabízí i vyšší posluchačský komfort díky nové zvukové aparatuře,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Ze zástupců mladší jazzové generace zvou pořadatelé na kytaristu Juliana Lage či trumpetistu Avishaie Cohena, naopak už nelákají na koncert GoGo Penguin, jelikož vystoupení tohoto manchesterského tria je beznadějně vyprodané.

Julian Lage

Nechybí přehlídka českého jazzu

Vedle hvězd světového kalibru poskytne JazzFestBrno výrazný prostor i domácím interpretům. Trumpetistka Štěpánka Balcarová zavítá 16. března do Husy na provázku se svoji česko-polskou kapelou a zpěvačkou Małgorzatou Hutek. Společně představí zhudebněné básně předního polského básníka Juliana Tuwima.

„Kdo má rád hudební experimenty, kterým nechybí vysoká umělecká kvalita, rozhodně by měl vyrazit do Husy na provázku i o den později na koncert brněnského saxofonisty Pavla Zlámala s jeho početným Divergent Connections Orchestra a na sólový koncert amerického trumpetisty Petera Evanse. Navíc plánujeme, že se tito dva experimentátoři potkají na pódiu v jeden moment,“ slibuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Soutěžte o vstupenky na JazzFestBrno!

Peter Lipa

Tentokrát můžete vyhrát lístky na dubnový dvojkoncert obnoveného Contrabandu Milana Svobody a Blues Bandu Luboše Andršta s hostujícím Peterem Lipou. Obě kapely vystoupí v rámci jednoho večera na JazzFestuBrno.

Dále se příznivci českého jazzu mohou těšit například na oslavu třicetin Contraband Jazz Orchestra Milana Svobody, Blues Band Luboše Andršta s hostujícím Peterem Lipou, Space Project saxofonisty Ondřeje Štveráčka s americkým bubeníkem Genem Jacksonem, česko-norské kvarteto NOCZ s desetičlenným sborem či na rakousko-českou kapelu Purple Is the Color.

Novinkou jsou již zmiňované workshopy pro děti. „Ty povedou vynikající muzikanti a zároveň zkušení lektoři, kteří mají s prací s dětmi bohaté zkušenosti, například Marian Friedl, Jiří Slavík, Beata Hlavenková nebo Dano Šoltis,“ vysvětluje Spilka.

Workshopy se uskuteční 4. května a jsou určeny pro děti od tří do patnácti let. Kromě novinek se fanoušci jazzu mohou po vybraných koncertech těšit i na tradiční jam sessions v Music Labu.

JazzFest Brno 2019: Kompletní program

13. 3., Sono Centrum

Kasia Pietrzko Trio (PL)

Branford Marsalis Quartet (US)

16. 3., CED – Divadlo Husa na provázku

Štěpánka Balcarová Sextet & Małgorzata Hutek (CZ, PL)

Theo Croker „Star Nation People“(US)

17. 3., CED – Divadlo Husa na provázku

Peter Evans solo (US)

Pavel Zlámal & Divergent Connections Orchestra (CZ, SK)

20. 3., Sono Centrum

Ondřej Štveráček Space Project feat. Gene Jackson (CZ, SK, US)

Billy Cobham´Croswinds Project (US)

24. 3., Alterna

The Abs (CZ)
Peter Korman Quintet (SK, CZ)

31. 3., CED – Divadlo Husa na provázku

Purple is the Color (AT, CZ)

Julian Lage Trio (US, PE)

5. 4., Sono Centrum

GoGo Penguin (UK)

8. 4., CED – Divadlo Husa na provázku

Michal Nejtek Trio feat. Jiří Šimek (CZ)

Jaromír Honzák Quintet (CZ)

9. 4., CED – Divadlo Husa na provázku

Sisa Michalidesová: Chloe (SK, PL, HU, CZ)

Melanie Scholtz and Brian Charette: Homeland (ZA, US)

14. 4., Janáčkovo divadlo

John McLaughlin & The 4th Dimension (UK, CM, IN)

23. 4., Sono Centrum

Stanley Clarke Band (US, GE, DE)

25. 4., Divadlo na Orlí

Koncert KJI JAMU (CZ, SK)

26. 4., Sono Centrum

Contraband Jazz Orchestra po 30 letech (CZ)

Luboš Andršt Blues Band & Peter Lipa (CZ, SK)

28. 4., CED – Divadlo Husa na provázku

NOCZ & choir (CZ, NO)

Avishai Cohen Quartet (IL)

30. 4., Janáčkovo divadlo

Dianne Reeves (US, BR)

4. 5. JazzFestBrno Dětem

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související