Jazzová legenda Jan Konopásek rozhlasu vrátil smoking z roku 1961

15. březen 2019

Legendární saxofonista Jan Konopásek (1931), úzce spjatý se skupinami Studio 5, SHQ a orchestrem Woodyho Hermana, nerad někomu něco dluží. Do Českého rozhlasu tento týden přinesl vrátit smoking, který mu byl zapůjčen v roce 1961 pro koncerty s JOČRem Karla Krautgartnera.

Celou historku zveřejnil na svém facebookovém profilu Dušan Radovanovič, vedoucí Archivních a programových fondů Českého rozhlasu. „Ze záznamů jsme zjistili, že nám údajně v roce 1961 nevrátil smoking, který mu dal rozhlas ušít,“ připomíná s úsměvem Radovanovič.

Pan Konopásek si tento týden do rozhlasu přišel vyzvednout dokumentaci svého působení v orchestru. „A z tašky vytáhl – ano, tušíte správně – smoking. Prý, aby nezůstal rozhlasu dlužen, říkal a šibalsky se usmíval, je mu beztak malý,“ dodává Radovanovič. Přečtě si celý jeho status pod fotografií níže.

Tato poznámka Konopáska usvědčila:

V roce 1958 vznikl moderní jazzový soubor Studio 5, kterému dominovali Karel Velebný, Luděk Hulan a Konopásek. Kapela se pak v roce 1960 stala součástí nově zřízeného Jazzového orchestru Československého rozhlasu (JOČRu), vedeného Karlem Krautgartnerem. Právě pro koncerty s tímto uskupením využíval Konopásek inkriminovaný smoking.

A co bude Český rozhlas se smokingem dělat? Momenátlně se jedná o dlouhodobé zápůjčce do pražského Muzea a archivu populární hudby (PopMusea), ve kterém je uloženo více exponátů z jazzové historie.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Související