Jazzová soutěž pro české a rakouské talenty jde do finále

28. listopad 2018

Jazzové festivaly JazzFestBrno a Poysdorf Jazz & Wine hledají hudební talenty v soutěži Central European Jazz Competition. Pro vítěze se účast v soutěži může snadno proměnit v přelomový okamžik jejich hudební dráhy. Mezi hlavními cenami jsou totiž kromě zajímavé finanční odměny také koučování od vybraného profesionála a především vlastní koncert na obou zmíněných festivalech.

Ve finálovém kole se utká šestice kapel, které vybrala odborná porota na základě 24 přihlášených nahrávek. Vítěz bude vyhodnocen v rámci veřejného koncertu, který proběhne v brněnském klubu Alterna 1. prosince.

Uloveno na síti speciál: 6 londýnských jazzových objevů, které byste měli slyšet

Sons of Kemet

Sons of Kemet se trefují do britské panovnice, Moses Boyd svědčí o diaspoře bez domova a ansámbl Maisha vydává famózní dlouhohrající debut. Tentokrát záměrně opustíme téma nejčerstvějších jazzových desek a v trochu větším časovém rozptylu se rozhlédneme po londýnské jazzové scéně. Zdá se nám totiž velmi inspirativní. Ale i na novinky dojde.

V rámci finálového kola se kapely představí v půlhodinových blocích od 13:30 do 18:00. Hodnotit je bude jak porota, která udělí hlavní a národní cenu, tak diváci.

„Zatímco kapelám soutěž přináší šanci posunout se ve své kariéře, fanouškům zase poskytne jedinečnou příležitost vidět na jednom místě v jeden okamžik perspektivní mladé muzikanty z nastupující jazzové generace a prostřednictvím hlasování o ceně diváků zasáhnout do výsledků soutěže,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka. Oceněné kapely se představí v rámci koncertu vítězů od 20:00.

Soutěže se mohly zúčastnit jazzové kapely libovolného obsazení, v nichž má většina členů věk do 35 let. Kapelník musí být české nebo rakouské národnosti a většina členů musí být české nebo rakouské národnosti. Role porotců se zhostili zkušení skladatelé a hudebníci – multiinstrumentalista Jiří Slavík, pianista Milan Svoboda, saxofonisté Luboš Soukup a Bernhard Wiesinger a dramaturg Peter Polansky.

Finalisté:

The Abs (CZ) 

Pavel Zlámal & PQ (CZ)

Soundscapes Trio (CZ) 

Purple is the Color (AT/CZ)

Znap (AT)

Sketchbook Quartet (AT) 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio