Jazzové tipy na červen

6. červen 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v červnu nechat ujít. Tentokrát obsahuje hned tři křty jazzových alb.

6. 6. Poetic Filharmony, Jazz Dock 
Mladá fusion kapela (finalisté loňské soutěže Mladí ladí jazz) křtí svou druhou desku, kmotrem bude Martin Kratochvíl. Podívejte se na dokument o kapele:

8. 6. Aanderud - Hecht project, Jazz Dock Mexický pianista Mark Aanderud sestavil speciální projekt společně s famózním argentinským bubeníkem Hernanem Hechtem a také dvěma předními českými hráči – saxofonistou Marcelem Bártou a kontrabasistou Tomášem Liškou.

9. 6. Kenny Garrett, Lucerna Music Bar Kenny Garrettovi ke světovému věhlasu výrazně pomohla spolupráce s Milesem Davisem. Milesův odkaz je patrný i na jeho posledním albu „Sketches of MD“. V Praze Garrett vystoupil již v roce 2000 jako člen Victor Bailey Group a následně s vlastním kvartetem. V roce 2008 byl hostem Bohemia Jazz Festivalu.

10.6. Noční optika, Agharta Noční optika je instrumentální kvintet složený z muzikantů, jejichž výchozím polem je zčásti jazz, zčásti hudba klasická. Výsledkem je jakási periferie, předměstí jazzového mainstreamu, kam probleskují ozvuky pulsující horečky metropole i vanutí sešeřelých hladin lesních tůní. V Aghartě pokřtí nové album „Strojek z půdy“.

United Islands – Euro Jazz scéna, Jazz Dock, Praha

Jazzová scéna festivalu United Islands vznikla ve spolupráci s internetovým rádiem Euro Jazz!

24. 6. Kalfus/Doležal Quartet, Thibault Falk 4 Tet, Yoko Noge

25. 6. Dan Lavore, X Jazz Infinite Quintet, Jungle Glorie, Mikromusic, Fraš/Wilkins Quintet. Tip Euro Jazzu: Octurn (BE)

27. 6. Projekt Z, Jazz Dock Nový a velmi zajímavý projekt kytaristy Petra Zelenky, který pojímá zvukové možnosti elektrické kytary, kolektivní improvizaci a kompozici velmi originálním způsobem. Jako host obohatí toto experimentální trio zajímavý španělský flétnista. V rámci koncertu bude pokřtěno nové album.

28. 6. Level 42, Kongresové centrum Level 42 patřili k největším tahounům neobvyklé fúze jazzu, funku, rocku a popu. V obnovené sestavě nyní jedou volné turné ke 30 letům svých prvních kroků, v ČR vystoupí poprvé.

30. 6. East European Artsemble, Žofín.

Tři Slováci, dva Maďaři a po jednom Čechovi a Srbovi, to je sestava této dravé kapely. Se základy ve všech podobách hard-bopu a s ozvuky jazzu parametrů zcela současných. Podívejte se na dokument o kapele:

OSTRAVA

10. 6. Kenny Garrett, Slezskoostravský hrad Kenny Garrett přijede také do Ostravy, kde vystoupí na festivalu Jazz Open Ostrava.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio