Jazzové tipy na červenec

27. červen 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v červenci nechat ujít.

PRAHA 6. 7. Terence Blanchard Quintet, Žofín Terence Blanchard natočil pod svým jménem 25 špičkových alb u prestižních vydavatelství Sony, Blue Note nebo Concord. Současně je respektovaným skladatelem filmové hudby, pracoval často se Spikem Lee, aktuálně například s Georgem Lucasem.

7. 7. Esperanza Spalding, Hudební divadlo Karlín

Americká multiinstrumentalistka, kontrabasistka a zpěvačka Esperanza Spalding se ve svých skladbách dotýká mnoha žánrů. V roce 2011 na 53. ročníku vyhlašování cen Grammy se stala první jazzovou umělkyní, která obsadila nejvyšší příčku v kategorii Best New Artist.

10. 7. Noční optika, Agharta Noční optika se prezentuje jako soubor na pomezí jazzu a klasické hudby či na okraji jazzového mainstreamu. V Aghartě představí své nové CD Strojek z půdy.

12. 7. McCoy Tyner Quartet, Staroměstské náměstí (BJF) Klavírní styl držitele 4 Grammy, McCoy Tynera, je jedním z nejlépe rozpoznatelných v improvizované hudbě - na více než 80 albech, jež vydal během své kariéry. Tu rozjel v 17 letech účastí na nahrávce My Favourite Things Johna Coltranea (1960). A stal se tak součástí kapely, která pohnula jazzovou historií - The John Coltrane Quartet.

13. 7. Terje Rypdal a Bergen Big Band, Staroměstské náměstí (BJF)

Ve spojení Terje Rypdala s Bergen Big Bandem lze čekat podobnou dávku razantního jazzrocku, jakou jmenovaní předvedli na svém posledním albu Crime Scene (ECM, 2010). Nahrávka byla výsledkem zadání bergenského Natjazz Festivalu a Rypdalův stávající kvartet na ní byl doplněn o sedmnáctičlenné těleso vedené flétnistou a dirigentem Olavem Dalem.

24. 7. Jazz Bridge 2011, Mánes Na tradičním festivalu Jazz Bridge se představí Kentonmania Big Band Rudolfa Mazače. Kapelníkově vizi se stal inspirací barevný rukopis progresivního amerického skladatele Stana Kentona, který jako jeden z prvních bandleaderů svůj ansámbl rozšířil o skupinu lesních rohů. Hostem je letos Dusko Goykovich.

OSTRAVA

15. 7. Jon Hassell, Colours of Ostrava, New York City Stage Nadčasové a průkopnické přeshraniční palety jazzové avantgardy, minimalismu, ambientu, atmosférické elektroniky a důvěrných kontaktů se spiritualitou indických a afrických hudebních kultur. To je trumpetista Jon Hassel, jinak nástupce Milese Davise.

PLZEŇ

15. 7. Danilo Perez Trio, Náměstí republiky (BJF)

Rodák z Panamy usazený v New Yorku je považován za mimořádně dynamického a vlivného jazzového hudebníka současnosti. Mohli jsme ho vidět vedle osobností typu Dizzyho Gillespieho, Waynea Shortera, Herbieho Hancocka nebo Paquita D´Rivery. Velmi výrazné je ovšem také jeho vlastní trio.

TÁBOR

16. 7. Tom Harrell Quintet, Žižkovo náměstí (BJF) Ve svých 64 letech je Tom Harrell jedním z nejuznávanějších mainstreamových trumpetistů. S typickými lyrickými kompozicemi a plným, kulatým tónem.

BRNO

21. 7. John Scofield Quartet, Michal Bugala Group, Náměstí svobody (BJF) John Scofield tentokrát na Bohemia Jazz Fest přijíždí s hvězdnou sestavou: Mulgrew Miller, klavír, Scott Colley, basa a Bill Stewart, bicí. V Brně představí svou novou desku A Moment's Peace.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

23. 7. Trilok Gurtu, Ploctones, Náměstí Přemysla Otakara II (BJF)

Perkusista Trilok Gurtu je na celém světě známý jako člověk, který dokázal zajímavým způsobem spojit hudební tradice různých kontinentů. Vyrůstal v hudebně založené rodině: jeho dědeček byl koncertním hráčem na sitár, jeho matka slavná zpěvačka. Kromě klasické indické hudby však už jako teenager poslouchal rokenrol a soul.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio