Jazzové tipy na leden

1. leden 2012

Redakce Euro Jazzu opět sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si tento měsíc neměli nechat ujít. Tentokrát hlavně v Praze.

PRAHA

18. 1. Cinematic Orchestra, Lucerna Music Bar Klenot britského vydavatelství Ninja Tune vystoupí po více než pěti letech v Praze. Cinematic Orchestra míří do Lucerna Music Baru, aby mimo jiné otestovali nové věci, než s nimi půjdou do studia (dlouho očekávaná nová deska má vyjít v roce 2012).

23. 1. Joey DeFrancesco Trio, Divadlo u hasičů - Hammodkář Joey DeFrancesco nedávno vystoupil v Českých Budějovicích. Mezitím však stihl vydat i novou triovou desku s názvem „40“, kterou nahrál u příležitosti svých čtyřicetin. Na nahrávce se představuje nová kapela, v jejíž sestavě hraje na bicí Ramon Banda a na kytaru Rick Zunigar. S tímto novým triem se navrací k báječným hammondovým formacím 60. let.

25. 1. John Scofield, DR Bigband a SOČR, Rudolfinum John Scofield se v létě představil v Brně se svým kvartetem. V Rudolfinu nyní odehraje své Grammy oceněné bigbandové album „54“. Do Prahy přijede v doprovodu známého Dánského rozhlasového bigbandu (DR Bigband) a Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). To vše povede americký aranžér a skladatel Vince Mendoza. Každopádně jde o koncert měsíce.

27. 1. Uri Caine Trio, Jazz Dock - Uri Caine je neskutečně flexibilní osobností současného jazzu. Je znám pro svůj originální přístup k Mozartovi, Mahlerovi, či Beethovenovi, experimentálními projekty s Johnem Zornem či Davem Douglasem, elektronickými deskami seskupení Bedrock apod. V Praze však vystoupí v poměrně tradičním formátu pianového tria, v němž ho doprovází basista John Hebert a bubeník Ben Perowsky. Společně představí kompozice z nejnovější desky Siren.

TEPLICE 13. 1. Justin Echols Quartet, Jazz Club Teplice Justin Echols začínal jako zpěvák i sólista v kostelních sborech ve městech St. Louis a Houston. Později vystudoval i jazzové piano, na které se občas sám doprovází. Mezi jeho hudební vzory patří jazzoví velikáni - slavní zpěváci Nat King Cole, Frank Sinatra, Tony Benett a Harry Connick Jr. Na lednovém turné jej doprovodí trio českých spoluhráčů ve složení Tomáš Jochmann – piano, Lukáš Kytnar – kontrabas a Tomáš Hobzek – bicí.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio